“Meie praegune eesmärk oli monument konserveerida, et see edasi ei laguneks,” ütles Anatoly Sayanin eile Saarte Häälele. Tema sõnul on Tehumardi mälestusmärk nende ühingu ainus konkreetne objekt, mida soovitakse korda teha. Kas ja millal see lõplikult õnnestub, veel ei teata, kuid kindlasti tahetakse koostööd teha ka siinsete organisatsioonidega, ka Saksa sõjahaudade hooldeliiduga.

Sayanin rääkis, et ehkki nende ühing tegutseb kogu Baltikumis, on nii Lätis kui Leedus suudetud oma mälestusmärgid ise kenasti korras hoida, vastupidiselt Eestile. Ometi oleks loomulik, kui surnuid austataks igal pool ühtmoodi, olenemata siis sellest, mis lipu all nad võidelnud on. Baltimaid koondav ühing tegutseb sponsorite toel ning just nii rahastati ka eilseid töid Tehumardil.Kui nii mõnelegi tuleb üllatuseks, et Tehumardi mõõk on seest õõnes ja selle tipus asub umbes meeter korda meeter luuk, siis eile Sayaniniga Saaremaal kaasas käinud kohalik mees Jaan Kaunissaar teab rääkida sõrulaste jutte selle kohta, kuidas Tehumardi monument tehtudki vaatlustorniks ning see kuulunudki kohalikule raketibaasile.

Tehumardi kompleks on riiklik ajaloomälestis ja monument on lisaks veel riiklik kunstimälestis, mis valmis 1966. aastal arhitektide/skulptorite Riho Kulla, Mati Variku ja Allan Murdmaa kavandi järgi.