Kihelkonnapiirid on olulisimad kultuuri- ja maastikumärgid iidsetest aegadest tänapäevani. Need piirid on aidanud ja aitavad kaasa kodukanditunde selginemisele ja tugevnemisele ning kinnistavad põlisasustuse olemasolu.

Leia oma kihelkond Regio kaardilt: www.regio.ee/kihelkonnad

Eesti Rahva Muuseumi kogud on oma algusaegadest peale süstematiseeritud ja korraldatud kihelkondade järgi: kihelkondlik printsiip on ERMi üks olemuslikke tunnusjooni. Olles kutsutud ja seatud kaitsma eesti vaimset pärandit, tahab ERM kaasa aidata selle pärandi paikkondliku eripära säilimisele ja tundmisele.

4. aprillil 2009, mil Eesti Rahva Muuseumi tähistas 100. sünnipäeva, paigaldati esimesed kihelkonnapiiri tähised Tartu-Räpina-Võru maanteel Tartu-Maarja ja Võnnu kihelkonna piirile.

Tähistamaks Eesti Rahva Muuseumi juubeliaastat, otsustati märkida Eesti territooriumil kihelkonnapiirid ehk ajaloolised kultuuripiirid pruunitaustalise liiklusmärgiga 642 „Turismiobjekt”.

Selleks moodustati juba 2008. aastal töörühm, mis koosneb Maanteeametist, Kohanimenõukogust, Võru Instituudist, Eesti Keele Instituudist, Siseministeeriumist ja veel mitme teise institutsiooni esindajast.

Vaata ka www.erm.ee