Alates 26. juunist on iga nädala esimestel päevadel eetris kolme küla lood.

“Tutvustame kohalikku eluolu, vaatamisväärsusi, muusikuid, legende, kaunitare ja külafilosoofe ehk kõike seda, mis just konkreetse koha eriliseks teeb,” selgitab TV 3 uudistejuht Sven Soiver.

Nädala lugude seast saavad vaatajad kolmapäeva õhtust kuni reedeni hääletades valida nädala lemmiku, nende hulgast selgub augustikuus omakorda see kõige lemmikum ehk Eesti mõnusaim küla.

Seni on nädalate lõikes preemiad noppinud Metsanurme küla Harjumaal, Ohekatku küla Raplamaal ja Ingliste küla Raplamaal. Võidutiitli kõrval on aga ehk olulisemgi ettevõtmise laiem mõõde — meie väikeste vahvate paikade eluoluga tutvumine ja külasädemete innustav eeskuju.

“Tore on näha, et rahvas elab küladele kaasa ja hääletab südamest,” on Soiver rahul. Lisaks on külalood toonud tema sõnul rõõmu ja värvi nii elanikele kui ka saate võttemeeskonnale. Seni on kõige enam külarahval külas käinud “Seitsmeste uudiste” reporterid Eve Heinla, Kaidi-Kerli Kärner ja Kristan Rabi.

Mis on senistest külades käimistest kõige enam meelde jäänud?

Kaidi-Kerli Kärner (KK): Kõige rohkem meeldib mulle külade ülevaatamise juures see, et näen, kui palju vanu ja räämas kohti on Eestimaal korda tehtud. Eestlane on olnud ikka päris osav Euroopa Liidu rahade kättesaamisel.
Metsanurmes Saku külje all on noored ehitanud taaskasutatavatest materjalidest maja, mis püsib püsti klaasi, rehvide ja vanade veinipudelite abil.

Saaremaal on Karala külas ime-
kaunis Mardi talu, kus lambad jooksevad vabalt ringi. Kui kellelgi tekib tahtmine midagi ilusat kogeda, saab minna saarele, kus pererahvas pulmi pidas.

Ohekatkus Raplamaal pakub külarahvas maailma parimat maasikakooki ning naabruses olevates Ingliste ja Lau külades saab pai teha perutavatele tori hobustele.

Pranglil sain esimest korda elus hülgenahka silitada, otse maa seest tuleva gaasi abil kohvi keeta ja nägin, kuidas Kihnu Virve skuutriga kihutas.

Eve Heinla (EH): Mind lausa hämmastas see, kuidas Pikva küla inimesed olid oma küla seltsimaja isikliku raha eest üles ehitanud! Tavaliselt tehakse selliseid asju ju toetuste abil, Pikva küla rahvas aga tuli toime oma jõududega.

Varbolast jäi meelde üks väga-väga lahe härra, kelle suurimaks huviks oli vanavara kogumine.

Tõhela külast rääkides aga imetlen sealseid noori, kes on väga aktiivsed ja sõitma pannud lausa külabussi, mis rahvaga mööda Eestit ringi tuuritab.

Aruvalla rahvaga kokku saades tundsin seda mõnusat oma-küla-tunnet.

Kristjan Rabi (KR): Eriliselt tugevat külatunnet kogesin minagi Kirna külas. Seal on muude kohalike vaatamisväärsuste seas näiteks ka saja-aastane puuriit.

Käinud olen veel Imaveres ja Olustveres. Olustveres jättis väga võimsa mulje silotornist ümber ehitatud tähetorn. Loomulikult ka kaunis mõisa­kompleks.

Kuidas tundub, kas Eesti külad on hääbumas või pigem mitte?

EH: Kõigis neis kohtades, kuhu mina sattunud olen, on külarahvas väga hakkamist täis — olgu siis tegu igati elujõus külaseltsidega või sellise kohaga, kus külaliikumine alles kogub hoogsaid tuure.

Eriti tunnustan külavanemaid, keda inimesed usaldavad, kes on alati nõus rahva mured ära kuulama ning on hästitoimivaks lüliks rahva ja kõrgema võimu vahel.

KK: Pidevalt räägitakse sellest, et väiksed maakohad surevad niikuinii välja. Mind üllatas selle saate tegemisel kõige rohkem see, et nii paljud inimesed on tegelikult linnast maale põgenenud ja seal uut elu alustanud.

Ikka tahetakse ju endale naabrimeest, kellega maailmaasju arutada või kelle juures saaks värsket lehmapiima juua. Selgub, et Eesti ühes kaugemas otsas Karalas tõuseb elanike arv igal aastal! Metsanurmes on elu lausa nii kaugele edenenud, et inimestele pakutakse küla edendamise nimel isegi tööd.

Millisesse külla ise kõige enam tagasi sooviksite minna?

KR: Mina teeksin hea meelega Olust­verele veel ühe põhjaliku ringi peale.

KK: Loodan, et töö viib mind veel kokku inimestega kõikidest küladest, kuid tahaksin kindlasti ära õppida, kuidas tehakse selliseid kiviaedasid nagu
Karalas või Prangli saarel. Ja muidugi tahaksin külapoistega tantsu vihtuda ja lestakala süüa.

EH: Mina käiksin kõik külad veel kord läbi!

Anna oma mõnusast külast teada
 Külasädemed on oodatud oma kodukülast teada andma ja “Seitsmeseid uudiseid” külla kutsuma, kirjutades TV 3 uudiste e-posti aadressile uudised@tv3.ee või saates kirja:
TV 3, Peterburi tee 81, 11415 Tallinn; märgusõna “Eesti mõnusaim küla”.