2000. aastal kartis küla väljasuremist, nüüdseks seda hirmu ei ole. Lisaks kunagi sünnikodust lahkunud inimeste naasmisele on juurde tulnud ka uusasukaid. Tasapisi on ilusa Kiideva kuulsus levinud kaugemalgi, mis omakorda toob uudistajaid ja turiste.

Paar aastat tagasi puhastati lautri kanal setetest ning see näeb juba väikesadama moodi välja. “Kümne aasta eest eksis siia vähe puhkajaid, aga nüüd tundub, et rahvast liigub juba liigagi palju,” arutleb seltsi eestvedaja Tiiu Tomingas. “Peame hakkama oma vaikust ja rahu enam väärtustama.”

Vallast tasuta rendile saadud hoone remonditi eelmisel aastal PRIAst saadud raha toel ning nüüd täidab see saun-seltsimaja ülesandeid. Samas tehakse ka koolitusi ja on ruume perekondlikeks koosviibimisteks.

“Viimase paari aastaga on nelja päris uut maja külas ehitama hakatud ja kuus maja on kas rekonstrueeritud või on tööd lõpetamisel,” tunneb Tomingas heameelt.

Üks neist, kes 2002. aastal linnainimesena Kiidevale tee leidis, oli Andrus Laurits, kel praegu majaehitus pooleli. “Meid võeti kiiresti omaks ja ühel hetkel tuleme siia perega aastaringselt elama,” on Laurits kindel.


Kiideva

- Läänemaa, Ridala vald.
- Püsielanikke 52.
- Külaselts asutati 2000.
- Valmis on küla teine arengukava aastaiks 2008–2013.
- Saun-seltsimaja rekonstrueerimine lõppes 2008.