Lausa ime, aga mõnes poes osteti see musta-kuldse kujundusega kogumik kohe ära, sest nõudlus sedalaadi lühilugude sarja järele on suur. Miks seda kogumikku siis nõutakse?

Osadele sobivad “Ajatud lood” seepärast, et sealt on hea võtta mõtteid ja harjutusi õpilastele koolitundideks, teistel on hea sealt sobivaid näiteid elust enesest oma loengutesse põimida, kolmandatele aga asendab kogumik hoopis psühholoogi, et oma sassis suhteid lahata.

Lühilood on lahterdatud eri osadessse, millest näiteks “Psühholoogi võlusõnad” hõlmavad vähemalt paarikümmet õpetust ehk lühilugu. Kogumikust saab paari mõttekäiguga teada, “Kuidas muutuda”, “Kuidas olla praktiline”, “Mis on tõeliselt tähtis”, “Kas sulle makstakse piisavalt?”.

“Ajatud lood” on metafoorsed, kohati muinasjutulisedki lühilood, korjatud-tõlgitud maailmakirjanduse varamutest. On ju need õpetused kestnud läbi aastasadade ja mõjuvad tänaseni. Pealtnäha lihtsakoelised, samas õpetlikud ja õpetavad, ootamatu puändiga, avades lugejale sügavama filosoofilise sisu.

Neist lugudest saab teada, et “sõnadega tehtud kahju on sama võimatu hüvitada nagu kokku koguda tuulde puistatud udusulgi. Kergem on panna sandaalid jalga kui katta terve maa vaibaga. Seal, kus puudub armastus, ei ole tõde.”.

Tarkusi jagavad siin Õpetaja, Konfutsius, Meister ja teised. Õppijateks on aga tavalised inimesed — talumeestest rätsepani. Väike näide. “Tee ääres istus almust paluv kerjus. Möödasõitev ratsanik lõi kerjusele piitsaga näkku. Kerjus vaatas kaugenevale ratsanikule järele ja ütles: “Ole õnnelik!”

Talumees, kes seda pealt nägi, küsis kerjuselt: “Kas sa tõesti oled nii leplik?”

“Kui see ratsanik olnuks õnnelik, poleks ta mind piitsaga löönud,” vastas kerjus.”

Ajatud lood.

Koostanud Heiki Raudla,
Raul Kilgas.

320 lk.

Sator.