Esimese sammuna lõpetatakse hinnete panemine.

“Kui mina saan kahe, kuid pinginaaber viie, annab see ühiskonnale signaali, et mina olen rumalam,” selgitas “Naerile” haridusreformi komisjoni esimees, juba kolmandat aastat edukalt kaheksandas b-s õppiv Valdur Rindkere. “Õpilaste tarkadeks ja lollideks liigitamine tuleb lõpetada.”

Halb hinne võib rikkuda lapse tuju ning hävitada tema enesehinnangu. Eriti traagilised on tagajärjed siis, kui halb hinne pannakse lõpueksamil. Noorel, kellest võiks tulevikus saada professor või president, on kogu elu rikutud.

“Lapsi tuleb rohkem kiita ja tunnustada,” selgitas õpilaste esimene eestkõneleja, “seetõttu alates järgmisest aastast eksameid, kontrolltöid ega tunnikontrolle ei tehta.”

Õpilaste ettepanekul kaotatakse ära ka õpikud ja töövihikud.

“Maailmas toimub iga päev midagi uut ja toredat, kuid õpilasi sunnitakse päevast päeva omandama aastakümnete eest raamatusse raiutud kivistunud teadmisi,” selgitas Rindkere.

Väikseid muudatusi tehakse ka riiklikus õppekavas. Alates järgmisest aastast on kohustuslikud õppeained Facebook, Twitter ja Youtube, lisaaineteks võib õpilane valida ka Orkuti ning Rate’i.

Loomulikult peab lapsesõbralikumaks muutuma ka kool ise. Juba aastaid on suur osa õpilastest pidanud taluma pingeid ja alandusi, kuna peale õpilaste viibivad koolis õpetajad, kes alatasa käsklusi jagavad, kontrollivad ning arusaamatuid küsimusi küsivad.

Et kooli õhkkond oleks helge ning õppetöö sujuks takistusteta, on õpetajate viibimine koolis alates 1. septembrist keelatud.

“Haridus on valgus,” selgitas õpilaste esindaja, “kool on tee tarkuse varasalvede juurde. Me oleme tulnud kooli teadmisi omandama, mitte õpetajate näägutusi kuulama.”

SERGEI KRAANA

“Naeri” haridustoimkonna peaekspert