Sel ööl on esimene võimalus ennustada oma tulevast armsamat pikas talviste ja kevadiste ennustuspäevade reas.

Söö soolast ja pane veenõu voodi alla - tulevane toob unes juua. Või kirjuta eesnimesid paberitükkidele ja rulli need kokku - õige nimi on hommikuks siledal paberil.

Andresepäev on nime saanud apostel Andrease järgi. Kalamees Joona poeg Andreas oli oma vanema venna Peetruse ning Pauluse järel kolmas apostel. Ta hukati X-kujulisel ristil, mis saanud tema sümboliks.

832. aasta andresepäeva ööl näinud piktide kuningas Óengus (Angus) enne lahingut anglitega taevas Püha Andrease risti, mis julgustanud tema väed võidule. Sestsaati on see rist Šoti lipul.

Andreas ongi Šotimaa ja ka Venemaa ning kalurite, lontmaakrite ja lauljate kaitsepühak. Õigeusus kannab ta nime Andrei Pervozvannõi (Esmakutsutu). Tema nime kannavad Äksi, Sangaste ja Pilistvere kirik.

Andreas (kr k "mehine, vapper") on meil väga teisendirikas nimi: Andres, Andrus, Anders, Ando, Anti jpt ning paljude perekonnanimede alus. Inglise Andrew, itaalia Andrea, leedu Andrius, Läti Andris, prantsuse André, rootsi Anders, Soome Antero, ungari András, vene Andrei.

Mõni hästi kuulus Andres ja tema nimekaim: arst ja anatoom Andreas Vesalius, füüsik ja astronoom Anders Celsius, Eesti edukaim olümpiasportlane Andrus Veerpalu, kirjanik Andres Ehin.