KOKSTI

Mida ma tean kergeraksu EMist

saaks krooni vastu

euro asemel kulla

või kas või pronksi

A. ITSKOK

Naeri karikatuur. Autor: Tarmo Vaarmets

Eesti rahvas vananeb!

Hiljuti avalikustatud raport Eesti elanike tervise kohta näitas, et meie rahvas vananeb pidurdamatult.

Eesti kõige tuntumad sotsiaal- ja rahvastikuteadlased jälgisid alates 2000. aastast kolme erinevat gruppi inimesi ning leidsid, et rahvastiku vananemise peamine põhjus on selles, et inimesed muutuvad iga aastaga üha vanemaks ja vanemaks ega võta meetmeid selle protsessi pidurdamiseks.

Esimese grupina jälgiti 100 imikut, kes sündisid 2000. aasta novembris ning detsembris. 2008. aasta lõpus tuvastati, et kõik imikud olid saanud enam-vähem samal ajavahemikul ligi kaheksa aastat vanemaks. Enamik neist oli läinud kooli, teadlaste üllatuseks olid mõned neist juba nii vanad, et õppisid koguni teises klassis.

Teise grupina vaadeldi vananemisega seotud protsesse keskealiste eestlaste hulgas, kusjuures kontrollgrupi moodustasid eranditult mitte-eestlased.

Enamik 33-35aastastest katsealustest ületas üheksa aastaga 40. eluaasta künnise, kuid täpselt samasugused vananemise protsessid toimusid ka kontrollgrupis.

Intervjuudest uuritavatega selgus, et vananemisega olid leppinud peaaegu kõik eestlased ning suurem osa mitte-eestlastest. Mõned vastanutest pidasid vananemist isegi loomulikuks ega pidanud vajalikuks selle vastu midagi konkreetset ette võtta.

Kolmandana jälgiti kümne aasta vältel neid, kes uuringu alguses olid 75aastased või vanemad. Teadlaste eeldus, et uuritavad on juba piisavalt vanad ning hoiduvad edasisest vananemisest, ei pidanud paljudel juhtudel paika.

Nii mõnedki kõnealustest vanuritest vananesid edasi endise hooga, kusjuures mõned neist tähistasid uuringu lõppedes 80. või koguni 85. sünnipäeva.

Selles grupis esines siiski märgatavalt rohkem neid, kes uuringuperioodil vananemise lõpetasid.

“Tulemused on jahmatavad ning kahetsusväärsed,” teatas“Naerile” sotsiaalteaduste doktor Valdur Rindkere. “Kahjuks on nüüd ka teaduslikult tõestatud, et Eesti rahvas vananeb pidurdamatult. Kuhu see kõik viib, näitab loodetavasti juba järgmine Eesti inimvare raport.”

Rindkere ei välistanud, et rahvastiku edasise vananemise peatamiseks tuleb vananemine maksustada astmelise vananemismaksuga.

SERGEI KRAANA jun

vananemisvastase võitluse komitee esimees

Naeri karikatuur. Autor: Tarmo Vaarmets

VILDE VAADE

Nägin oma kodukandis imet. Kui mitte kaheksas, siis üheksas maailmaime on see ikka. Tulin mina Vilja pulmast (jumala kainelt muide), kui kohtasin bussipeatuses Riigikogu liiget. Ausõna!

Rannaplätud jalas, maika seljas, õllepurk käes, oli ta oma maasturiga just otse rannast tulnud. Kerge vint käis asja juurde. Ega meil omavahel pikka juttu olnud, sest ta oli endast nii väljas, kui üks rahvasaadik olla saab. Ta märatses, karjus, röökis.

Midagi ma siiski kuulsin, mida ta seal maasturi juures teatas. Ta ütles, et ei taha minna, ei taha. Siis veel käratas, et kurat, ilusa suve rikuvad ära, mine nüüd Tallinna. Pärast kuulsin uudistest, et Riigikogu hakanud üle pika aja taas tööle ning miskit monopoliasja arutama.

Kuid see pole kõik, sest kohtusin keset palavat suve veel ühe Riigikogu liikmega. See oli hoopis teine kohtumine: rääkisime maast ja ilmast, sõime, pärast võtsime ehtsat puskarit ja lõime küüliku maha. Sest nii olla kombeks kohtumisel valijaga.

Suures euro-ootuses olen hakanud taarat koguma. Ma ei ole kade, soovitan seda teistelgi teha. Taaraga tuleb kurss 1:1 (nii mulle Eesti Pangast ja meie mees Brüsselis Ivari ütlesid).

See tähendab, et kroonise tühja pudeli eest saad 1. jaanuarist 1 euro. Milline õnn! Oleksin ma varem teadnud, et see Schengen, NATO, OECD, IMF jne nii head on, oleksin juba ammu taarat koguma hakanud.

Aga mul on niigi palju. Mul on nii palju taarat kogunenud, et enam pole istumise-astumise kohtagi. Diivani, rahapuu, söögiriistade komplekti ning kassi viisin alla õdede Tihedate juurde, köögimööbli tassisin naabri-Kalju manu.

Keldris pole ka enam midagi peale taara — värsked kartulid ja kapsad tassisin maja ette muruplatsile kastidesse, moosipurgid ning jalgrattapumba panin maja seina vastu virna.

Käisin üle pika aja taas kalli raha eest ennustaja juures. Muide, ilma kohta ütles ta järgmist: august tuleb enam-vähem soe, lund ega öökülma karta ei ole, kuid sellegipoolest on taevas vahel pilved ja kohati puhub tuul.

Suvetuuril näeme!

ANTON VILDE
metroseksuaal peksupealinnast



VAATAKS TÕTT

SIGRID KÕIV: “Valdav osa välismaalasi kirjeldab esmamuljet Eesti inimesest, et me olevat mornid ja kinnised. Olemegi — katsu vaid olla aval ja rõõmus, kohe tuleb keegi ja arvab, et tahad talle kümneka anda.”

Postimees, 28. juuli 2010



TÕRRE PÕHJAST

Seks on nagu bridž. Kui sul pole head partnerit, siis peab sul olema hea käsi.

WOODY ALLEN



Mees, asuta kodubaar!

Kui sa just ilmtingimata pead kanget kraami pruukima, siis oleks majanduslikult tasuv ja tervisele kasulik juua kodus. Asuta omaenda baar.

Kuna sina oled siin ainuke klient, pole sul vaja muretseda alkohoolsete jookide jaemüügi õigust.

Anna alustuseks naisele 600 krooni, et ta saaks osta kolm liitrist pudelit korralikku viina.

Ühest pudelist tuleb välja 25 pitsitäit, niisiis kolme pudeli peale kokku 75 napsi. Kui ostad naiselt ühe napsi kõigest 12 krooni eest (nii odavat baari annab otsida!) ja nädala ajaga pudelid tühjaks teed, on tal koos 75 x 12 = 900 krooni. Sellest paneb ta 300 krooni kõrvale ja 600 krooni eest ostab järgmised kolm pudelit.

Niimoodi sõbralikult jätkates paned sa kümne aasta pärast kõrvad pea alla. Selleks ajaks on su lesel kogunenud 156 000 krooni ehk siis juba ümmarguselt 10 000 eurot, mille eest ta tasub laste õppemaksud, maksab korteriostuvõlad, abiellub korraliku mehega ning unustab ära, et sinusugune jobu on üldse maailmas elanud.

NETI RENT



TÕSI TAGA

“Mis sa silikoonist arvad?” küsib karjamaal üks lehm teiselt.

“Udara teeb ilusaks, aga lüpsimasina ajab umbe.”

HEIKI MAIBERG



PAETISME
  • 5. augustil läheb Eesti üle digitelefonile. Tuleb muretseda digiboks ja ühendada telefoniga. Vastasel juhul jääb telefon tummaks.
  • Laupäeval algab uus kodumaine seebikas “Meeleheitel kettaheitjad”.
  • Vihmaste ilmade tõttu kasvavad metsas kukeseente asemel kalkuniseened.
  • Noored naised trügivad ilmatüdrukuks, vanemad reisisaatjaks.

JÜRI PAET



AMET EI RIKU
  • Tuttav läks võõrutusravile.
  • Ateist elas mungaelu.
  • Prostituut oli pigilind.
  • Vodkaturist purjutas ümber maailma.
  • Taimetoitlasel olid lihavad põsed.
  • Tänavalaps jõudis oma eluga ristteele.

ANDRES ÜLVISTE