“Vangid on meie ühiskonna täieõiguslikud liikmed ning seetõttu tuleb neile lubada kõike seda, mida lubatakse neile, keda veel vangi pole pandud,” kirjutatakse parteide ühispöördumises.

Nii näiteks lubab Eesti Eduerakond elavdada varimajandust ennaktempos ning viia Eesti viieteistkümne aastaga Euroopa viie kõige edukama varimajandusriigi hulka.

Katuseraha maksmine muudetakse senisest läbipaistvamaks, üle miljoni euro suuruste tehingute puhul korraldatakse riigihange, milles võivad võrdselt osaleda kõik allilmagrupeeringud.

Tööerakonna valimisplatvorm lubab luua vähemalt 50 000 uut vanglakohta. Tolerantsuse ja võrdse kohtlemise arendamiseks pannakse naisi vangi vähemalt sama palju kui mehi. Samasooliste vanglatele lisaks luuakse võimalused ka perevangistuseks.

Rahvapartei jaoks on tähtsal kohal vangide sissetulekud ning sotsiaalsed tagatised. Nende peamiseks loosungiks on “Heale vangile topeltpalk!”, kuid kõige suuremad isakesed hakkavad saama ka isapalka.

Tööharjumuse ja kutsemeisterlikkuse säilitamiseks korraldatakse elu hammasrataste vahele jäänud ning ajutiselt vanglaseinte vahelt välja sattunud vangidele tasuta täiend- ja ümberõpet. Erilise tähelepanu all on pikaajaliselt vabaduses viibivad vangid.

Unustatud pole ka eakaid — enam kui 25+5 aastat vangis istunud retsidivistid hakkavad saama vangipensioni.

Analüütikute arvates saadab valimistel kõige suurem edu siiski Liberaalset Ühtsusparteid, kelle peamiseks valimislubaduseks on “Kohtunikud seebiks!”

SERGEI KRAANA

erakondade väljapressiesindaja