Talupidaja Leonard George Casley (sünd 1925) saatis Lääne-Austraalia kubernerile protestikirja. Kuberner vastas, et "ei saa lubada meie kvootide muutmist".

Endine matemaatik ja füüsik ning asjaarmastajast jurist Casley uuris välja, et see vastus tegi Inglise kuninganna juriidiliselt vastutavaks kahju tekitamise eest seoses ebaseadusliku kohustuse kehtestamisega. Nimelt ei olnud kvootide seadus veel osariigi parlamendis vastu võetud.

Casley esitas Hutt Riveri talunike nimel osariigile 52 miljoni dollari suuruse kahjutasunõude. Kahe nädala pärast saatis valitsus parlamenti eelnõu nende põllumaade sundvõõrandamise kohta.

Seepeale teatas Casley Briti 1495. aasta riigireetmise seadusele tuginedes, et 21. aprillil 1970 astub Hutt Riveri provints Austraalia Ühendusest välja, ehkki jääb lojaalseks kuninganna Elizabeth II-le. Uue "suveräänse riigi" halduriks valis Casley pere Leonardi.

Osariigi valitsus palus sekkuda riigi valitsusel, peaminister omakorda kindralkuberneril. Austraalia kindralkuberner Sir Paul Hasluck teatas, et provintsi väljaastumist takistada oleks põhiseaduse vastane tegevus.

Kirjavahetuses kindralkuberneri kantseleiga nimetati Casleyt tahtmatult "Hutt Riveri provintsi halduriks", mis tänu trooni prerogatiivile muutis selle tunnustuse kohustuslikuks kõikidele kohtutele.

Kui valitsus ähvardas Casley kohtusse kaevata, võttis too endale tiitli Tema Kuninglik Kõrgus Hutti Prints Leonard. Nüüd rakendus tema kohta Rahvuste Ühenduse seadus, mis mitte ainult ei keela monarhi kohtuse kaevata, vaid ka võimaldab riigireetmises süüdistada neid, kes takistavad tal oma kohustusi täita.

Austraalia seaduste järgi oli valitsusel kaks aastat aega Casley deklaratsioonile vastata, ja kuna see jäi tegemata, sai provints 21. IV 1972 de facto õigusliku staatuse.

1976 teatas Austraalia Post, et lõpetab Hutt Riveri posti töötlemise, kuna provints ei maksa riigimakse. 2. XII 1977 kuulutas provints Austraaliale ametlikult sõja. Mõne päeva pärast teatas prints Leonard, et lõpetab vaenutegevuse. Postiteenused taastati ja maksunõuetest loobuti.

Maksuamet loeb nüüd provintsi elanikke tulumaksustamise mõttes mittekodanikeks. Valitsuse seisukoht on, et Hutt River pole midagi muud kui sellist ärinime kandev eraettevõte.

Septembris 2006 nimetas prints Leonard oma riigi ümber Hutt Riveri vürstiriigiks (eesti keeles oleks mõeldav ka nimekuju Hutti jõe vürstiriik).

Perthi linnast 517 km põhja pool Hutti jõe ääres asuva mikroriigi pindala on 75 km2, elanikke on seal 20 ringis, ent kodanikuks on üle maailma võetud 13 000 inimest. Riigikeeled on inglise, prantsuse ja esperanto. Vürstiriik veab välja nisu, otra, lambavilla ja -liha, lilli, postmarke ja münte. Tähtsa osa majandusest moodustab turism.

Mikroriike on maailmas veel, näiteks Põhjameres Inglismaast 11 km kaugusel mahajäetud rannakaitseplatvormil 1967. a asutatud Sealand (Meremaa), Conchi vabariik Floridas, Molossia vabariik Nevadas jpt. Neid on loodud ka Internetis.