• Oktoobris 1962 käis Kuuba raketikriis. USA luurelennukid olid avastanud Kuubal NSV Liidu tuumarakettide ehitusjärgus baasid. Ühendriikide president John Kennedy tegi selle avalikuks, kehtestas karantiini ja nõudis rakettide äraviimist.

27. X 1962 püüdsid USA hävitajad Kariibi meres süvaveepommidega sundida nelja NSV Liidu allveelaeva pinnale tõusma. Alles 1991. aastal avalikustas Venemaa, et igal allveelaeval oli tuumalaenguga torpeedo. Selle väljatulistamiseks pidid korraga loa andma kolm vanemohvitseri.

2. järgu kapten Vassili Arhipov allveelaeval B-59, kus juba asuti torpeedot käiku laskma, ei andnud eeskirjadele viidates selleks oma nõusolekut.

  • 9. XI 1979 veidi enne kl 9 näitasid arvutid USA komandopunktides, et on alanud NSV Liidu ulatuslik tuumalöök USA pihta.

Otsekohe toimus komandopunktiülemate nõupidamine. Anti eelhoiatus Minutemani rakettide juhtpunktidele ja häire kogu riigi õhukaitsele, õhku tõusis kümme hävitajat ja presidendi “viimsepäeva lennuk“ — kõrgema juhtkonna lendav komandopunkt riikliku hädaolukorra puhuks. Presidenti selle peal küll ei olnud.

Mõni minut pärast häiret saabusid valvesatelliitide ja riiki ümbritsevate valveradarite andmed.

Hiljem selgus, et eelhoiatusprogrammi jooksutavasse arvutisse oli kogemata pistetud rünnakut imiteeriv treeninglint.

  • 3. VI 1980 kl 02.25 said USA komandokeskused signaali, et NSV Liit on asunud USAd tuumarakettidega ründama.

Otsekohe algas ettevalmistus vastulöögiks: käivitati pommilennukite mootorid, seati stardivalmis Minutemani tuumaraketid. Viimasel hetkel selgus, et tegu on valehäirega. Selle tekitas mõnekümnesendise arvutikiibi rike.

  • 26. IX 1983 andis NSV Liidu satelliit-häiresüsteem signaali, et USA on NSV Liidu suunas välja lasknud viis ballistilist raketti.

Keskuses valves olnud alampolkovnik Stanislav Petrov otsustas omal vastutusel, et see on valehäire, ega käivitanud sadade tuumarakettide vasturünnakut USA linnadele, mis oleks otsekohe USA vastulöögi põhjustanud. Nn tuumakohvrit riigipea käes, kes viimase otsuse oleks langetanud, ei olnud NSV Liidul veel olemas. Petrov arutas, et kui USA juba ründaks, siis igatahes mitte ainult viie raketiga.

Õieti pidanuks graafiku järgi valves olema üks teine ohvitser, keda Petrov siis asendas. Mõne minuti pärast selgus, et tegu oligi valehäirega. Pärast valvet jõi Petrov kulinal pudeli viina ja magas 28 tundi ühtejutti.

Esialgu lubasid Petrovi ülemused teda autasustada, kui aga hiljem riiklik komisjon neid häiresüsteemi vigade eest süüdistama hakkas, tehti mees patuoinaks ja sunniti erru minema.

2004 andis Maailma Kodanike Liit (Association of World Citizens) Stanislav Petrovile maailma kodaniku autasu tänutäheks selle eest, et ta hoidis ära III maailmasõja puhkemise ja tuumakatastroofi.

  • 25. I 1995 jäi varahommikul ainult mõni minut puudu, et Venemaa president Boriss Jeltsin oleks tuumanupule vajutanud.

Venemaa kaitseministeerium oli unustanud valvekeskusele edastada üheksa päeva varem saadud teate, et Norra ja USA teadlased lennutavad Andøya saarelt virmaliste uurimiseks teadusraketi.