Mingit maagilist trikki olemas pole. Kuid siiski - on selline asi nagu valimised ja omastehooldajatel on kokku päris palju hääli. Hooldajad annavad oma tööga (hooldamisega - toim) Eesti majandusse suure panuse, tagasi saavad nad aga ainult murdosa sellest.

Omastehooldajad peavad oma põhinõudmises ühinema, teavitama ja lobbitööd tegema võimu mõlemal poolel, nii valitud rahvaesindajate kui ametnike hulgas.

Peamine probleem on omastehooldajate asendamatu panuse, nii tervishoiu- kui sotsiaalteenuste alal, ja selle majandusliku väärtuse tunnustamine.

Kirjeldage omastehooldajate olukorda Iirimaal, kust teie pärit olete. Millised on tulevikusuunad Euroopa Liidus?

Iirimaal on omastehooldajad võrreldes teiste EL liikmesriikidega heas olukorras, kuigi ka nemad on viimasel neljal aastal kärpeid tunda saanud, ja see põhjustab suuri raskusi.

Valitsus on välja töötanud ja avalikustanud rahvusliku omastehoolduse strateegia, kuid selle täielik elluviimine peab ootama, kuni majanduslik olukord paraneb.

Euroopa riikide omastehooldajad usuvad, et europarlamendi liikmeid ja ametnikke on võimalik veenda üle-euroopalise omastehoolduse strateegia väljatöötamise olulisuses, see moodustab ühe osa Eurocarers'i valimiskampaaniast. Usume, et koostöös suudame vahendada häid praktikaid ja suunata omastehooldajatele vajalikke poliitikaid.

Kuid ikkagi - kuidas tõhusalt ja järkusuutlikult omastehooldajate olukorda parandada? Suurendada rahalist toetust? Arendada teenuseid ja tugisüsteeme? Koolitada inimesi ja arendada teadlikust?

Jah, kõik need asjad peaks igas liikmesriigis rahvuslikku omastehoolduse strateegiasse kuuluma. Me saame üksteiselt õppida, set mõnedes liikmesriikides on pikaajalised plaanid juba paigas ja töötavad aastaid.

Kõige olulisem on omastehooldajaid märgata. Kuid need jäävad tühjadeks sõnadeks, kui ei järgne konkreetseid hooldajaid toetavaid tegevusi. Hooldusvaldkonnas ei tohiks enam kärpeid teha.

Nii majanduslikud kui sotsiaalsed analüüsid näitavad, et riik ei saa endale omastehooldajate asendamist lubada, nad on asendamatud.

Nõusoleku esindada Eesti omastehooldajaid Euroopa Parlamendi omastehooldajate toetusrühmas on andnud sotsiaaldemokraat Ivari Padar.