Tema sõnul viidi grillvorsti pakikesed isegi kõige kaugematesse metsataredesse. Õngu külas elab talviti oma poolsada inimest.

Küttide jõulukingitust peab Elgi Brand jahimeeste ja külaelanike hea koostöö märgiks. “Jahimehed suhtuvad meisse väga heatahtlikult, küsivad alati, mis kurja metsanotsud jälle on teinud,” rääkis naine. Õngu külas on metssigadele iseäranis soodsad olud, lähedal asuvad nii mets kui meri oma roostikuga.

Brandi sõnul ei tuhni metssead mitte üksnes kartulipõlde üles – kartuli mahapanekust on sigade tõttu sealkandis juba lausa loobutud –, vaid kaevavad üles isegi majade vundamendid, lillepeenardest rääkimata.

“Ma ei saa enam ilma karkudeta sauna juurdegi, sest kogu õu on muudetud songermaaks,” kurtis Elgi Brand.

Leluselja jahiseltsi esimees Urmas Alev ütles, et kuna Õngu külas on metssead eriti palju kurja teinud, on jahimehed võtnud selle küla oma erilise vaatluse alla.

Möödunud aasta augusti teisest poolest, mil jahiselts sai Õngu kandi jahimaad RMK käest enda valdusesse, on Mänspest kuni Õnguni lastud 30–40 metssiga.

Jõulukingitust külarahvale ei pea Alev aga mingiks kangelasteoks.

“Me ei taha seda väikest kingitust suureks puhuda, mõtlesime, et miks mitte külarahvast jõulude puhul hea koostöö eest meeles pidada,” ütles Alev, lisades, et tavaliselt ju jahimehi pigem siunatakse.

Õngu küla rahvas pani aga maakonnalehte omalt poolt isegi tänuavalduse, kui oktoobri lõpus peetud ajujahi käigus lasksid jahimehed maha tervelt kaheksa metssiga.

Metssealihast kingitusi on Leluselja jahimehed jaganud ka teiste külade elanikele.