Toona elu käis – kohalikul poel oli käivet, marjade kokkuostjad peatusid just Piusal ning maarahval oli rongiga võimalus hõlpsasti linna saada.

Esimest korda elus

Nüüd taastas Edelaraudtee liini. Teisipäeval saabus – üle 10 aasta taas – rongiga Piusa üks lastegrupp. Mammaste lasteaed-algkooli Poku rühma 21 last ja õpetajad matkasid Põlvast Piusa.

“Üks ütlemata hea võimalus,” tõdes õpetaja Ulvi Stanevitš.

Piusa raudteejaama jõudes võttis lapsi ja õpetajaid vastu pillimuusika ning ootas giid.

Giidi küsimusele, kui paljud lastest elus esimest korda rongiga sõitsid, sirutus enamik pisikesi käsi taeva poole.

“Rongiga on nii palju vabam sõita ning ka lastel on hulga rahulikum,” kiitis Stanevitš.

Hinnadki on igati taskukohased. “Lastele maksis pilet null ning õpetajatele kaks eurot.”

Eelkõige tõstis Stanevitš aga esile taastatud liini peamist plussi – seda, et rongiga saab siia ning mõne tunni möödudes ka tagasi sõita.

Selline põhimõte teeb rõõmu ka Piusa kandis tegutsevatele ettevõtjatele.

Piusa Savikoja keraamik Signe Krigul tõi välja, et juba on nendega ühendust võtnud esimesed grupid, kes plaanivad Tartust rongiga Piusa sõita, et seal siis savi voolida, koopaid avastada ning loodust nautida.

“Kindlasti toob see külastajaid juurde,” ütles MTÜ Piusamaa tegevjuht Pille Malkov veendunult. Malkovi korraldada on Piusal giiditöö. Eelmisel hooajal 18 000 külastajat teenindanuna ei usu ta samas, et rongi käimapanemine külastajate arvu sedavõrd kergitaks, et praegusele kümnele giidile lisa tuleks otsida.

Ootusärevil on ka (tundub, et aegade algusest peale) Piusas tegutseva väikese poe müüja Ave, kes isiklikel põhjustel perenime ei öelnud. Ta loodab, et rongiga saabuvad seenelised ja marjulised “kopika” ka poodi jätavad.

Tibusid loetakse sügisel

Kagu-Eestis on nüüd enam võimalusi rongiliikluseks tänu Koidula piirijaamale, tõdes Edelaraudtee müügijuht Annemari Oherd.

“Piusa on siseturismi vaatenurgast oluline paik ning rongiliini suvine pikendamine sinna on asjade loomulik kulg,” lausus ta.

Kui palju peaks ühel hooajal rongiga reisijaid olema, et liin ka järgmisel aastal töös oleks, seda pole Oherdi sõnul otsustatud. “Tibusid loeme sügisel,” ütles ta.

Müügijuhi sõnul jääb rong suvel Piusa käima iga päev ning septembris koolilaste rõõmuks nädalalõppudel.