Läinud reedel saabus konkurentsiametisse aga veel üks tähtis kiri. Rahandusministeerium teatas, mida nemad konkursist arvavad.

“Oleme seisukohal, et kiirabiteenuse ost on tavapärane riigihange ja allub seega riigihangete seadusele ja riigihangete direktiivile 2004/18,” kirjutas rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Agris Peedu.

Veelgi enam: 28 miljonit eurot ei tähenda mitte üksnes tavalist, vaid lausa rahvusvahelist riigihanget. “Kohus peaks jätma halduskoostöö seaduse kohaldamata ja otse kohaldama riigihangete direktiivi,” teatas ministeerium.

Isepäine maavanem saab nahutada

Sellel põhimõttelisel seisukohal on jagajaid.

“Kas asi ei ole kummaline − omavalitsus peab juba alates 10 000 eurost korraldama riigihanke, aga nüüd antakse mingile ametile 28 miljonit eurot lihtsalt jagamiseks?” küsib Järva maavanem Tiina Oraste. “Omavalitsust me absoluutselt ei usalda, aga üht väikest riigiametit usaldame.”

Nädalavahetusel sai Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv isepäine maavanem selliste juttude eest oma esimesed vitsad. Tema personaalküsimust arutas koalitsiooninõukogu.

“Tuti-tuti sain,” naerab Oraste ja puhkeb naerma. “Ma olen aga nii vana inimene, et mind ümber ei kasvata.” Maavanem – “minul ei ole kaotada midagi, mina võin kõike öelda” – jutustab, kuidas asjad tegelikult käivad.