Kadrian Jaagund, Lindorff Eesti juhataja

Ärge häbenege oma võlga


Eelmised aastad tõid meie kõnesse mõisted kiirlaen ja majan­dus­­lan­gus. See aasta esitab suurele hulgale inimestele nõudmise: maksa oma võlad. Kui ei maksa, paneme su nime seinale ja võtame kodu ära.

Võlgnikke on mitmesuguseid. Mõned on pahatahtlikud tegutsejad, kes võtavad võlgu, teades, et ei kavatsegi tagasi maksta. Osa aga satub iga päevaga suurematesse võlgadesse, seda ise teadmata või ette kujutamatagi.

Eestis sai laene väga kergesti, aga laenulepingud olid ja on väga keerulise sõnastusega. Kui paljud oskavad aga protsente arvutada? Kui paljud saavad aru, mida tähendab intress protsent päevas või aastas? Kataloogist 4000kroonist külmkappi tellides tuleb kuue kuuga maksta 20% aastaintressi juures tagasi 4400 krooni. Kui aga võtta külmkapi tarvis kiirlaenu pakkuvalt firmalt kuueks kuuks 4000 krooni intressiga 0,4% päevas, tuleb tagasi maksta 6900 krooni. Vaevalt et laenubuumi ajal oli laenuandjal aega neid peensusi selgitada.

Kui võtta laenu, tuleb kindlasti uurida, kui palju on vaja tagasi maksta. Siis selgub ka, millal laen saab tagasi makstud ja kui palju see maksma läheb. Nii on kergem otsustada, kas sellise hinnaga uut kodumasinat ikka vaja on.

Võlad suurenevad kergesti ka siis, kui raha otseselt näppude vahelt läbi ei käi. Näiteks telefoniteenused. Kui taksos tiksub taksomeeter hoiatavalt, siis kui palju on neid inimesi, kes mõtlevad, kui palju maksis pikaleveninud lobisemine?

 Võlad suurenevad ka siis, kui inimene enda teada on arved tasunud, kuid tegelikkuses on ta raha üle kandes jätnud märkimata viitenumbri või mõne muu olulise info. Raha läheb ringlema, arve on aga tasumata ja intressid kasvavad.

Tänases Eestis on võlgu olemine  sotsiaalne probleem. Rahamaailm oma reeglitega muutus taasiseseisvumisel nii kiiresti, et inimeste teadmised ei jõudnud järele.

Kutsun kõiki, kes tunnevad hästi majandusreegleid, olema toeks neile, kes võivad teadmatusest sattuda võlamasina rataste vahele. Pole õige võlgnikul näppe sahtli vahele suruda, õigem on inimesi õpetada, kuidas hakkama saada.

Tihti häbenevad võlgades olijad ka oma vaesust. Aga kui pea liiva alla peita, lähevad asjad iga tunniga hullemaks. Samas töötavad ka inkassofirmas inimesed, kes oskavad lahendusi leida, vaadata kui palju peab ühe või teise laenu puhul raha tagasi maksma, leida võimalused, kuidas edasi minna.

Võlg ei ole tõesti uhkuse asi, aga inimene, kes eduühiskonnas hakkama saamiseks tehtud võlgadega kimpus, ei peaks ka häbi tundes probleemi eitama. 


Alar Jäger, Krediidiinfo ASi asedirektor

Väga pikaajaline statistika eri riikides on selline, et umbes 10% elanikkonnast omab aeg-ajalt probleeme oma maksekohustuste täitmisega. Eestis on see arv umbes 140 000, nendest hetkel võlgu on umbes 70 000. Viimasel aastal on makseraskustega inimeste hulk mõnevõrra tõusnud, kuid protsent ei ole väga suur.

Valdavalt tekivad maksehäired kahel põhjusel: oma võimalustega mittearvestamine ja halvenenud majandus­lik olukord. Viimasest põhjustatud juhtude osakaalu kasvu ei märka enne, kui suur töötuse protsent on püsinud pikka aega. On ju korralikul, enda asjade pärast muretseval inimesel palju võimalusi kohustuste vähendamiseks - loobumine autoliisingust, maksepuhkused, töötu abiraha jne.


Kuidas võlaga toime tulla?

- Ära võta laenu kergekäeliselt.

- Kui oled otsustanud laenu ikkagi võtta, siis loe kindlasti läbi lepingutingimused.

- Sms-laenu võtmisel kaotad võimaluse saada laenu pankadelt.

- Mine nõustaja juurde kohe, kui laenukarussell hakkab sind kaasa kiskuma.

- Reageeri võlausaldaja, inkassofirma ja kohtutäituri kirjadele.

- Ära võta soovitut tegelikkuse pähe. Kui vähegi tunned, et äri ettevõtluses hakkab allamäge minema, tuleb tegevus lõpetada ja uus tegevusala leida. Võlgu olles ei ole võimalik äri ajada.

- Kui tead, et ei suuda võlga tegelikult ära maksta, lase nõue kohtusse anda.

- Ära pikenda võlgnevuse tagasimaksmise tähtaega lihtsalt pikendamise pärast. Selle eest tuleb maksta ja võlasumma jääb ikka endiseks.

- Muuda oma käitumismustreid ja tarbimisharjumusi.

Allikas: võlanõustajad