MTÜ Nelja Valla kogu on oma tegevuspiirkonnas käivitanud erinevate teenuste ja turismitoodete kaardistamise projekti, mille eesmärk kohalike väikeettevõtjate kaardistamine ja ühtse teabekanali loomine. Loodud on põhjaranniku köögi eestvedajate grupp, loomisel on piirkonda ühendav kaubamärk.

Projekti üks eestvedajatest Katrin Rebane on MTÜ Nelja Valla Kogu liige, aga tema seõnul ei pea ettevõtjate paiknemine piirduma üksnes selle MTÜ piirkonnaga ehk valdadega, mis jäävad Tallinna lähinaabrusse.

"Põhjaranniku köök hõlmab põhiliselt Harjumaad, aga ka Läänemaad ja Lääne-Virumaad,“ selgitas Rebane.

"Väiketootjal on üksi väga keeruline Tallinnas läbi lüüa, eriti kodutootjal, kes ei pääse suuremasse kaubandusvõrku oma kaupa müüma, see on kallis ja vaevaline, ühiselt on tükkmaad lihtsam teha,“ selgitas ta uue võrgustiku vajalikkust.

Laupäeval korraldati koostöös Veterinaar- ja Toiduametiga Vääna külakojas koolitus neile, kes tahavad alustada toidutootmist, aga ei tea, millest alustada ja kuidas asja ajada nii, et kõik ametkonnad jääksid rahule. Seejärel on keskendub põhiline tegevus sellele, et olla nõu ja kogemusega abiks alustavatele väikeettevõtetele ja luua müügikohad, kus väiketootjad saaksid müüa oma toodangut suuremale ostjaskonnale.

"Võrgustikku on oodatud mikro- ja väikeettevõtted, kodutootjad, talud, ka käsitöö tegijad toidutootjate kõrval, ka turismieetevõtjad, kes tegutsevad meie piirkonnas,“ ütles Rebane võimaliku liikmeskonna kohta. "Tahame tuua kokku toiduturismi pakkuv ringkond, kes pakuks Tallinna inimesele võimalust tulla väikeettevõtja juurde, vaadata, kuidas käib tootmine ja ka osaleda tootmises.“

Ta tõi näiteks toiduturismi, kus linlane läheb enne jõulu turismitallu, teeb oma käega kohaliku ettevõtja juhendamisel ja toormest näiteks oma verivorstid, mille võtab koju kaasa.

Katrin Rebane on ka ise väiketootja, Rebaseonu talu on pereettevõte, mis asub 20 km Tallinnast Vääna külas. Suitsulihaga kaubeldakse Tallinnas Krsitiine keskuses oma letiga alates 2010. aastast.