Maalehele selgitas peapiiskop, et EELK jagamine piiskopkondadeks oli kavas juba enne Teist maailmasõda, kuid Eesti okupeerimine tõmbas sellele kriipsu peale.

Taasiseseisvumise järel kerkis kohe üles ka piiskopkondade rajamise idee ning praegu on selle elluviimise ettevalmistused lõpusirgel, lausus Põder. Ta peab optimaalseks asutada kolm piiskopkonda.

“Idee sisuline mõte on viia kiriku juhtimine lähemale kohalikele kogudustele,” selgitas ta.

“Vahel on vastu vaieldud, et Saksamaal ongi üks piiskopkond miljon inimest. Aga ilmneb, et ka väiksemad kirikud Balti regioonis näevad vajadust tugevdada kiriku sidusust piiskopkondade abil.

Eesti Apostlik Õigeusu Kirik on juba loonud kolm piiskopkonda. Meist veidi suurem Läti evangeelne luteri kirik rajas kaks aastat tagasi kolm piiskopkonda Lätis.”

Põder märkis, et EELK piiskopkondade rajamist on viimastel aastatel takistanud majanduslangusest tingitud raskused, sest reform nõuaks lisakulutusi, sh palgafondi osas. Peapiiskop on nimelt seisukohal, et piiskopiamet ei tohiks olla lihtsalt mõne koguduseõpetaja auamet, vaid eraldi palgaline töökoht.

“Kui tahta piiskopilt tõesti tööd, siis peab olema tegu põhitöökohaga ja tuleb leida ka palgafond,” sõnas Põder.