Tervislikust toitumisest teadis Andraš varemgi, kuna osaleb Pärnu Loodus- ja Tehnikamaja tegevuses. Seni arvas ta aga, et vaid mõned, näiteks värvilistes kommides sisalduvad E-ained on ohtlikud.

Andraš sai uurimistööd tehes teada palju huvitavat. “E-ainete teema tundub pealtnäha lihtne ja väga konkreetne,” märkis ta. “Tegelikult on see aga üsna keeruline ja mitmekesine maailm.”

Noormees uuris, milliseid E-aineid leidub kohukestes ja selgitas välja Pärnu ühisgümnaasiumi õpilaste suhtumise lisaainetesse. Samuti vaatas ta, kui tervislikud on koolikohvikus müüdavad toiduained ning joogid.

Teavitus ka interneti teel

Uurimistöös selgus, et 300st Eestis kasutatavast lisaainest 75 on väga ohtlikud. Näiteks magusainel aspartaamil (E951), mida leidub karastusjookides ja mujal, on avastatud 95 kõrvaltoimet ning mõned E-ained on toodetud isegi naftast.

Andraš Tšitškani juhendaja ja bioloogiaõpetaja Aita Luts märkis, et kuna teema oli põnev ja töö vahva, saatis ta selle mitmele võistlusele, näiteks õpilaste teadustööde konkursile.

Uurimistööd tehes tuli Andrašil idee luua õpilasfirma ja valmistada selle kaudu voldik, mis aitaks tarbijal poes käies tervislikumaid kaupu valida. Infomaterjalilt saavad inimesed vaadata, mida täpselt tähendavad pakendil olevad E-ainete lühendid ja kas need lisaained on ohtlikud.

Pangakaardi suuruseid kokkulapatavaid voldikuid on õpilasfirma müünud umbes sada tükki. Poolteist eurot maksvaid abivahendeid saab osta firma kodulehe kaudu. Andraš märkis, et kuna nii mõnelegi inimesele ei meeldi voldikuid lugeda, tegi firma ka E-ainete otsingumootori mobiilis kasutamiseks. Valmimisel on arenenum mobiiliversioon nutitelefonide jaoks.

Koos sõber Enn Mäeoruga õpilasfirmat tehes tekkis neil võimalus osaleda kodulehtede võistlusel. Sellest arenes mõte teha praktiline internetileht
E-ainete kohta, seda saab näha aadressil eained.com. Andraši sõnul on see veel arengujärgus.

Edasi on Andrašil ja tema partneril kavas tegutseda osaühinguna. Noormehed plaanivad valmis saada kodulehe ja nutitelefoni rakenduse.

Soov laieneda välismaale

Juba on nad käinud uurimas ka võimalusi siirduda välisturule. Õpilasfirmade laadal Bratislavas selgitasid Andraš ja Enn eelkõige seda, kuidas suhtutakse tervisliku toitumise ja E-ainete teemasse teistes riikides.

Andraš märkis, et Slovakkias pole tervislik toitumine eriti aktuaalne. “Paljud ei teadnudki, mis on E-ained,” tõdes ta.

Pärast põhjalikku E-ainete teemaga tegelemist ei aseta noormees mitmeid tooteid enam ostukorvi. “Hoidun kihisevatest värvilistest jookidest, krõpsudest ja värvilistest kommidest,” sõnas ta.

Samuti on Andraš Tšitškan palunud ka teistel pereliikmetel poes käies E-ainete rikkaid tooteid vältida.


Levinuimad ohtlikud E-ained

E102 – tartrasiin
E104 – kinoliinkollane
E110 – päikeseloojangukollane, apelsinkollane
E122 – asorubiin, karmoisiin
E124 – erkpunane 4R, uuskošenill
E132 – indigokarmiin, indigotiin
E133 – briljantsinine FCF
E210 – bensoehape
E211 – naatriumbensoaat
E212 – kaaliumbensoaat
E213 – kaltsiumbensoaat
E250 – naatriumnitrit
E251 – naatriumnitraat
E252 – kaaliumnitraat
E621 – naatriumglutamaat, naatriumvesinikglutamaat, MSG
E624 – ammooniumvesinikglutamaat
E950 – atsesulfaamkaalium, atsesulfaam K
E951 – aspartaam
E952 – tsüklamaat, tsüklamiinhape
E954 – sahhariin

Allikas: Andraš Tšitškan