Veterinaar- ja toiduameti Hiiumaa veterinaarkeskus alustas lammaste omaniku Bert Rähni suhtes menetlust ning on nüüd teinud ettekirjutuse, mille kohaselt tulnuks loomad talveks saarelt ära tuua.

Hiiumaa veterinaarkeskuse juhataja Jüri Lauter ütles, et tegu on pikaajalise menetlusega, mis ei ole veel lõppenud.

“Lammaste omanik sai ettekirjutuse, kus esimene punkt on seotud PRIA registriga, kus loomapidaja peab olema registreeritud,” selgitas Lauter. Samuti tuleb registreerida karjatamisala ning sealsed lambad.

“Järgmine osa on, et lambaid võib laiul pidada soojal ajal, kuid mitte aasta ringi. Samuti tuleb neid korra aastas pügada,” rääkis Lauter. Ametnikud Kõrgelaiul käinud pole ning ameti juhi sõnul selleks vajadust ei nähta. “Võib arvata, et surma põhjuseks polnud nälg, vaid kiskjad,” märkis Lauter. Tema kinnitusel võivad asjatundjad seda määrata ka fotode põhjal, millel on näha närimisjälgi. Ka pole lambad saarel varem nälga surnud ja heina neil oli.

Hundiuurija Marko Kübarsepp nimetab foto kaudu ekspertiisi tegemist naljanumbriks. “Lamba surma põhjuse üle saab järeldusi teha kõige rohkem ööpäev pärast looma surma. Luukerest tehtud foto põhjal pole see võimalik, veelgi enam, see on lubamatu ja eksitav!”

Kübarsepa sõnul ei hakka hunt mingil juhul närima luid, kui ümbruses on veel lambaid, keda murda. Ka võib arvata, et hunt poleks teisigi lambaid ellu jätnud. “Põhjuseid, miks lambad surid, võib olla küll ja veel! Lihtne on seda kiskjate kaela ajada,” hindab ta.