SIIM-VALMAR KIISLER
IRL

Jah, sest see on kõige reaalsem võimalus muuta meie omavalitsus­süsteem inimeste vajadustele ja riigi võimalustele vastavaks. Paljudes
kohtades ei ole inimeste põhiõigused tagatud, sest omavalitsused ei suuda oma väiksuse tõttu täita neile pandud ülesandeid. Praegune omavalitsus­korraldus ei arvesta sellega, et inimesed töötavad, õpivad ja kasutavad teenuseid eri omavalitsustes.

JÜRI RATAS
Keskerakond

See on lõpuni läbi mõtlemata mate­maatiline mudel. Reform küll liidab mehaaniliselt omavalitsusi, kuid ei paku sisulisi lahendusi. “Tõmbekeskuste Eesti” ei peata välja­rännet jõukamatesse riikidesse, ei suurenda kohalike oma­valitsuste tulubaasi, ei paku lisaväärtust maapiirkondade elanikele. Samas just neid küsimusi peab omavalitsusreform lahendama.

KALLE JENTS
Reformierakond

Jah. See on loogiline ja üks enim oma­valitsustes endis toetust leidnud reformi­idee. On ju normaalne, et kohaliku võimu pakutavaid teenuseid osutatakse just seal, kus inimene on kas majanduslikel, kultuurilistel või muudel põhjustel harjunud käima. Kindlasti ei sobi see idee aga kõigi omavalitsuste puhul ja n-ö ühe vitsaga löömine ei ole võimalik. Igaüks peab leidma oma õige valiku.

NEEME SUUR
SDE

Ei toeta. Pooldame tugevatele maa­kondadele üles ehitatud haldusterritoriaalset reformi. Omavalitsuste liitumine on loomulik protsess ja peab olema soositud. Praeguseks välja kujunenud maakondades oleks võimalik lahendada neid küsimusi, mis on ühe (ka liitunud) valla või linna jaoks liiga laiapõhjalised. Omavalitsustele pandud ülesannete
ja neile eraldatud rahaliste vahendite kooskõlla viimine on hädavajalik.


Kui tõmbekeskuste kava ellu läheb, siis kuidas ääremaid tugevate keskustega paremini siduda?

SIIM-VALMAR KIISLER
IRL

Tõmbekeskuse ümber moodustatud omavalitsuses ongi keskused ja tagamaa paremini seotud, sest otsused tehakse kogu piirkonna inimeste huve arvestades. Kindlasti tuleb muuta liikumine kodu, kooli ja töökoha vahel lihtsamaks – arendada ühistransporti ja parandada teede olukorda. Suurem omavalitsus saab ettevõtluskeskkonda arendada kogu piirkonna vajadusi arvestavalt, et suurendada kogu piirkonna perede sissetulekuid.

JÜRI RATAS
Keskerakond

Toetame Euroopa kohaliku omavalitsuse harta põhimõtteid, nende seas ka lähimusprintsiipi. See tähendab, et kõiki vajalikke teenuseid tuleb pakkuda nii kodu lähedal kui võimalik. Ääremaastumist on võimalik vältida ainult siis, kui säilitame lasteaiad, koolid, poed, postkontorid, sotsiaalteenused, töökohad ja muu eluks vajaliku ka maapiirkondades. Tähtis on kohalike teede korrashoid, samuti hästi toimiv ühistransporditeenus.

KALLE JENTS
Reformierakond

Kohapeal peavad inimesed ise otsustama, kas ja millistel tingimustel nad soovivad ühineda. Tõmbekeskuste idee on regionaalministri poolt välja pakutud üks võimalikest variantidest ja sugugi mitte halb mõte, aga samas kõigile see kindlasti ei sobi. 50–60 tugevat kohalikku keskust
hoiaks aga ääremaid paremini elus, kui seal on kõik normaalseks eluks vajalik olemas.

NEEME SUUR
SDE

Igal juhul on äremaade sidumiseks keskustega kõige tõhusam viis
transpordiühenduste arendamine ning inimeste liikuvuse soodustamine. Eelkõige on vaja panustada ühistrans­pordi arendamisse ja omavalitsuste ning riigi koostööle transpordivõrgustike arendamisel. Eestis ei peaks keskuses töötav inimene kindlasti oma kodust ära kolima põhjusel, et töölkäimiseks pole transpordivõimalusi.