“Kärped on mõjutanud päästjaid igal pool Eestis, riik saab tegutseda selle eelarve piires, mis kasutada on,” tõdes Kaldasaun. “Pühapäeval oli meil osa komandosid alamehitatud ehk osa inimesi reageeris kodusest valvest. Aga nad kõik õnneks elavad piisavalt lähedal ja jõudsid sündmuskohale kiiresti, sündmuskohal ei tekkinud reageerivate jõudude puudust.”

Lastekodule lähimad komandod jõudsid kohale täiskoosseisuga ja õigeaegselt, vaid Risti komando paakauto saabus mõningase viivitusega. Ka Haapsalu enda ainus päästekomando oli pühapäeval õnnekombel täies kooseisus valves.
“Aga ka Haapsalu komandol on aastas päevi, kus viie mehe asemel on valves neli meest,” sõnas Kaldasaun.

Tema sõnul ei ole eelarvekärped vähendanud päästjate isikkoosseisu, kuid kaduma on läinud võimalus tasustada päästjate ületöötunde. “Kuna päästjad on graafikuliselt töötavad isikud, siis nende tööaega arvestatakse normtunni põhimõttel ja kuna ületundide tasustamiseks rahalisi vahendeid ei ole, siis tähendab see, et osa päevi on alamehitatud,” selgitas Kaldasaun. “See tähendab, et komandos, kus peaks aastaringselt iga päev kolm eest valves olema (ehk komando isikkoosseis on 15 inimest, millega tagatakse iga päev 3-meheline valve), on üks kuu aastas, kus on valves kaks meest. Eile oli Risti komandos selline olukord, kus oli valves kaks meest ja kolmas mees tuli kodusest valves.”

Suurõnnetuste korral tulevad Haapsalu komandola appi just Lihula, Risti ja Nõva komandod.