Kui asi avalikuks tuli, puhkes saarel paanika. Naabruses asuva Noarootsi valla rahva jaoks oli sealne Aulepa tuulepark õudusunenäoks saanud.

Tänavu kevadel saatis Noarootsi vallavanem Aivar Kroon majandusministeeriumile mureliku kirja, kus kurtis, et tuulikute müra on muutnud Eesti suurima, 39MW Aulepa tuulepargi lähedal asuva kolme küla elanike elu põrguks.

Vallavanem muretses, et tuulepargi müra tõttu lahkuvad inimesed sealsetest küladest.

Müra ajab külad tühjaks

Noarootsi vallavanem tunnistas, et kuna tuulepargi maksumus on üle miljardi krooni, on selle sulgemine ebareaalne. Seepärast tegi ta majandus- ja kommunikatsiooniministrile ettepaneku, et tulevikus ei rajataks ühtegi tuulikut elamutele lähemale kui kilomeeter.

Probleemid välistaks see, kui esimene tuulik asuks lähimast majast isegi kahe kilomeetri kaugusel. Samuti tuleks Noarootsi vallavanema hinnangul kehtestada tuuleparkidele eraldi müranormid.

Noarootsis taheti algul rajada tuulikud 300 meetri kaugusele elamutest, kompromissi tulemusena nõustuti lõpuks 700 meetriga.

Nüüd ähvardas sama korduda Vormsi saarel. Kohalikus poes ja Internetis hakati korjama tulevase tuulepargi vastu allkirju.

Rahva meelsus oli ühene. Enamik vormsilasi andis oma allkirja tuulepargi rajamise vastu. 867 allkirjast anti kohapeal 303, ülejäänud 564 Internetis. Seejuures aastavahetuseks oli saarele sisse kirjutatud 399 inimest.

Tuulepargi vastase aktsiooni ühe korraldaja Aura Koivisto sõnul ei kirjutanud 150st saarel aasta ringi elavast inimesest sellele alla vaid 20. Tuulepargi vastu oli ka lõviosa suvilaomanikest.

“Tulin Vormsile looduse ja kultuuritausta pärast,” tunnistab üksteist aastat tagasi saarele elama asunud lasteaiajuhataja Jana Kokk. “Olen loobunud paljudest mandri hüvedest. Nüüd kaob põhjus, miks ma siia üldse tulin: see on vaikus ja rahu — ära.”

Juunis avaldas Vormsi volikogu umbusaldust vaid viis kuud ametis olnud vallavanemale Uku Kuudile. Kuigi volikogu põhjendas vallavanema mahavõtmist tööga mitte toime tulekuga, tunnistas Kuut Lääne Elule, et põhjuseks oli konflikt tuuleparki rajada soovivate ärimeestega.

Tundmatud näod volikogus

Möödunud aastal, veidi enne kohalikke valimisi, registreeris end Vormsi valla elanikuks ettevõtja Ove Koska. Oktoobris toimunud valimistel sai see valimisliidus Ka Talvel Vormsis kandideerinud saarel tundmatu mandrimees 12 häälega Vormsi vallavolikogu liikmeks. See on märkimisväärne tulemus, kuna paljud valimistel osalenud kohalikud ei saanud niigi palju hääli.

“Mina nägin teda volikogu istungil esimest korda,” tunnistab 17 häälega volikokku pääsenud, saare põliselanikke esindava Mäe talu perenaine Anu Streng Isamaa ja Res Publica Liidust. “Paljud saareelanikud ei ole seda meest tänapäevani näinud.”

Koskat kutsutakse tuulepargi meheks. Tema e-posti aadress on samasugune kui tuuleparki rajada soovival Marek Tammel. Ainult nimi märgi @vormsituulepark.ee ees on teine.

Strengi sõnul elas kolleeg Koska valimiste ajal vagunelamus.

Kuid Koska polnud uue volikogu ainus liige, kes vahetult enne valimisi end saarele sisse kirjutas ja kohe ka volikokku valiti. Teine oli pärast valimisi volikogu aseesimeheks tõusnud Tallinna ettevõtja Jaak Kaabel.

Tänu Koskale peetakse volikogus kuus kohta saanud valimisliitu Ka Talvel Vormsil tuulepargi seltskonnaks. Volikogus kahe kohaga esindatud Isamaa ja Res Publica Liit ja ühe koha saanud Keskerakond on olnud selgelt tuulepargi vastu.

Enam kui pool sajandit Vormsil elanud ja valimistel 12 häälega volikogusse pääsenud keskerakondlase Toivo Hokkoneni sõnul sai valimisliit Ka Talvel Vormsil võidu enne valimisi massiliselt sisse kirjutatud mandrimeeste häältega. Enne valimisi kirjutati saarele sisse 79 inimest.

“Neli esimest meest nende nimekirjas on raudselt oma kohad manipuleerinud,” väidab teine mõjukas saareelanik.

Volikogu esimees Ivo Sarapuu väidab, et tema valimisliit Ka Talvel Vormsil tuulepargi taga pole. “Valimisliidu otsust tuulepargi kohta ei ole,” kinnitab Sarapuu Maalehele. “Valla tasandil ei ole seda asja küll aetud. Mina selle liidu juhina lähtun rahva tahtest.”

Volikogu esimehe sõnul ei näe tuulepargi rajamist ette ka saare üldplaneering. Ta ütleb, et tuulepargi saatuse otsustab sel pühapäeval toimuv esimene Vormsi saare üldkogu.

“Ei” tuulepargile ei loksuta

Seni kogutud allkirjad Sarapuu sõnul siiski ei loe. “Me ei saa lähtuda sellest, et koguti allkirju. Sellel juriidilist jõudu ei ole, üldkogul on juriidiline jõud,” teatab Sarapuu.

“Minule isiklikult tähendab see tuulepark visuaalset reostust ja ei meeldi,” kinnitab paljude saareelanike, kaasa arvatud volikogu liikmete üllatuseks ka teisipäeva hommikul vallavanemaks valitud endine arendusnõunik Urmas Pau.

“Tuulepark jätab sellise industriaalse piirkonna mulje,” ütleb vastne vallavanem.

Enne sügisesi valimisi end saarele sisse kirjutanud Ove Koska, kelle ilmumist volikogusse peetakse saarel otseselt seotuks tuulepargi rajamisega, väidab, et talle Vormsi lihtsalt meeldib.

Koska sõnul soetas ta endale saarel kinnistu ammu enne seda, kui lapsepõlvesõbral Marek Tammel tekkis mõte Vormsile tuulepark püsti panna.

““Ei” või “jah” tuulepargile mind isiklikult väga ei loksuta,” tunnistab Koska pühapäevasest saare üldkogust rääkides. “Kui üldkogu arvab, et tuulepark Vormsi saarele ei kõlba, siis on see ühene vastus.”

Koska on veendunud, et Vormsi üldkogu tõmbab 99,9protsendilise tõenäosusega tuulepargi rajamise ideele vee peale.