Abipaketist teavitamisega tegeles OÜ Palmer Finants.

Sõnum Tallinna linnavalitsuse ja end kaamera ees taas näidanud linnapea hoolivusest jõudiski üle terve Eesti, abi ise aga pole vajajateni jõudnud.

“Praegu on välja kuulutatud hange nii puude kui kartulite ostmiseks. Kartulid lähevad abivajajatele siis, kui alustatakse kojuvedu,” lisab linnavalitsuse ettevõtlusameti juhataja Kairi Teniste.

Tema sõnul on kartulid viidud ajutiselt lattu ning need jaotatakse abivajajatele lähiajal.

“Puuriit on Vabaduse väljakul kuni oktoobri alguseni ning need konkreetsed küttepuud ei lähe jagamiseks, kuna linn annab abivajajatele 2 ruumimeetrit puid, mis on konteineris, mitte n-ö puistepuudena.”

Kartulid on pärit Viljandimaalt ja puud Harjumaalt.

Valimispropaganda jaoks kartuleid laenama

Eesti tuntumaid kartulikasvatajaid Kalle Hamburg ütles, et paari nädala eest sai ta telefonikõne. Helistaja seletas, et soovib 4–5 tunniks laenata  7–8 euroaluse täit kartuleid. Üks euroalus mahutab umbes tonni kartuleid.

“Küsisin, milleks on vaja kartuleid laenata, kas filmivõtete või telesõu jaoks,” meenutab Hamburg, kuidas ta kogemata oli tabanud naelapea pihta. “Kuna mul oli koosolek, ei saanud ma kohe asjaga tegelda. Ilmselt tõmmati siis Viljandi poisile kott pähe.”

“Viljandi poiss” on Märt Laansalu, kes kasvatab kartuleid Kolga-Jaani vallas Eeriksaare talus.

“Üks Tallinna ettevõte helistas ja tahtis rentida 6 alust kartuleid,” räägib Laansalu sama juttu mis Hamburgki. “Öeldi, et neil oleks vaja seda Tallinnas 2–3 tundi näidata, üks reklaamüritus teha.”

Laansalu, kes ei pidanud mõttekaks 6 tonni kartuleid välja rentida, nõustus selle koguse pigem müüma. “Ostja oli nõus ja nii need kartulid telekasse sattusidki.”

Kuigi nii Hamburg kui Laansalu tunnistavad, et kartuli realiseerimine pole kerge, ei ole nad esialgu otsustanud, kas Tallinna linnavalitsuse hankes osaleda. “Äkki saab Talukartul siis K-Kartuli sildi selja peale,” kaalutleb Hamburg.

“Eesti poliitikas oleks väga igav, kui poleks Keskerakonda,” võtab loo kokku Märt Laansalu, kes ise kandideerib Kolga-Jaani volikokku IRLi nimekirjas.

Segadused hinnaga

Tallinna abilinnapea Merike Martinsoni sõnul on puu- ja kartuliabi ette nähtud toimetulekuraskustega peredele. Abivajajatele jaotatakse 80 tonni kartuleid ja 400 ruumi küttepuid.

Kartulite ostmine talupidajatelt ning kojuvedu läheb abilinnapea teada linnale maksma 400 000 ning abivajajate varustamine küttepuudega 240 000 krooni. Seega tuleb kokku välja käia 640 000 krooni. See raha tuleb Tallinna reservfondist.

Tallinna linnavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima kinnitas Tallinna Postimehele, et linn ostab tarnijalt kartulit hinnaga
5 krooni kilo. Märt Laansalu sõnul seevastu jäi hind, mis temale maksti, alla 2 krooni.

“Tõsi, ostja ei esitanud meile ka mingeid toidukartuli nõudeid, peaasi et kartuli läbimõõt oleks üle 3 sentimeetri,” räägib mees. “Ju on siis Tallinnasse vedu kallis.”

Viiekroonise hinna seab Delfi uudises kahtluse alla ka Tallinna volikogu revisjonikomisjoni esimees Nikolai Stelmach (IRL).

“Linnavalitsus on ostnud oma propagandakartuli sisse hinnaga 5 krooni kilo,” tõdeb Stelmach.

“Samas on täiesti korralik kodumaine kartul müügil Grossi kauplustes hinnaga 2.60, Säästumarketis ja Maximas 2.70 ning Rimis 2.90 kilo. Kindlasti pole pea 50protsendine hinnavahe seletatav transpordikuludega, sest ega ka Säästumarketis müüdav kartul poehoovis kasva.”