Maaleht toob ära valiku loomakliinikute hinnakirjast. Hinnad jäävad sõltuvalt looma soost ja kliiniku asukohast 20 ja 120 euro vahemikku. Tõsi, see pole väike summa, eriti kui pere endagi eelarve on pingeline.

Aga arvestagem, et kui kassil või koeral oleks ka ainult üks pesakond aastas, siis tuleks ju hukkamise eest aastate jooksul teha killerile ikkagi vähemalt kast viina välja, mida samuti ei saa tasuta, kui just ise puskarit ei aja.

Viisin just täna meie pere teise kiisu loomaarsti juurde kastreerimisele ja kiibistamisele. Üldsegi mitte meedia mõjutusel, vaid lihtsalt sellepärast, et ta oli jõudnud minu arvates vastavasse ikka, saanud poole aastaseks ning pealegi on kevad tulekul ja loomadel pulmad ukse ees. Hinnaks kujunes kokku 34 eurot.

Tegin loomaarstiga juttu ka Maalehe artiklist ja ta möönis, et Eesti inimesed on vaesed ja kaaluvad tõsiselt oma kasside ja koerte steriliseerimist või kastreerimist. Samas lisas ta, et tänagi tuuakse talle veel mitu kassi protseduurile. Seega paljud inimesed siiski leiavad võimaluse soovimatu tiinuse vältimiseks.

Kindlasti ütlevad nüüd paljud, et kastreerimise-steriliseerimisega rikutakse looma õige elu ära ja edaspidi on ta lihtsalt üks mõttetu ja tüsedusele kalduv Otto-Triin. Mina nii ei arva. Arvan hoopis, et nii on õige ja olen seda teed läinud ka teise koduse kassi ja kahe koeraga.

Usun hoopis, et olen ära hoidnud nii enda kui naabrite peredes mitu pesakonda soovimatud kiisusi ja kutsusi, kelle nunnupilte sotsiaalvõrgustikus jagatakse, kuid kelle eest hoolitsemiseks ei jagu paljudel aega, tahtmist ega raha. Arusaadavatel põhjustel ei avaldanud ka Maaleht oma eelmisel nädala ilmunud muidu kriitilise ja tõetruu loo juures pilte hukatud loomadest ja vaevalt keegi selliseid pilte üldse teekski.

Iseküsimus on see, kas inimest, kes laseb oma lemmiku järglased hukata või hukkab nad ise, võib üldse loomaomanikuks nimetadagi. Pigem on ta ikka mõrtsukas või veretööle kaasaaitaja ja pälvib samasugust hukkamõistu.

Olukord kahjuks ei parane enne kui muutub inimeste enda suhtumine. Kui me mõistame hukka selle naabri, kes oma loomad hooletusse jätab ja astume vahele enne kui soovimatud kassipojad ja koerakutsikad merekooli saadetakse.