Erametsaliit kutsub maaomanikke üles sulgema oma metsad jahipidamiseks kuuks ajaks. Seda juhul, kui seaduseelnõu uuesti avalikkuse ette ei ilmu. Võiks ütelda, et see on liikumine, mis ajendatud eelkõige ühiskondlikust õiglustundest – igal üleskutsega ühineval maaomanikul on võimalus kaasa rääkida.

RMK jahilubade oksjon, mis andis jahipidamisvõimaluse nendele, kes rohkem maksid, tekitab pingeid aga sellega, et konkreetsel maaomanikul on mõõt täis saanud. Siin on jahipidamise keelamist protestiks konkreetse oksjonivõitja ja protestiks oksjoni kui sellise vastu, protestiks selle vastu, et maaomanik on kohati veel rohkem jahist eemale tõrjutud kui seni.

Oksjoniga seotult on erilisse rõhutusse läinud jaht kui äri. RMK jahipiirkondadesse jäävad maaomanikud räägivad lausa imejuttusid kombinatsioonidest, mis just nagu nüüd oksjoni­aladel raha nimel ellu on jõudmas.

Oksjoni kontekstis on muide ju olemas ka see, kes otseselt räägib vajadusest uus jahiseadus vastu võtta – RMK ise.

Kui põllumehest jahimees on ärritatud uuest olukorrast oksjonialal, kus tal pole enam isegi mitte teoreetilist võimalust põllukahjustuse korral metssea küttimise luba saada, ütleb RMK: “Kui maaomanik soovib ise omal maal suurulukijahti korraldada ja pidada, on vaja Eestis vastu võtta selline jahiseadus, mis seda maaomandist lähtuvalt võimaldaks...”

Ka siis, kui RMK-le tuletada meelde, et jahinduse arengukava järgi peaks tema kasutada olema üksainus, mitte kuus jahipiirkonda nagu praegu, on vastuseks, et enne ei juhtu midagi, kui tuleb uus jahiseadus, mis seda ka tegelikult lubaks.

RMK jahipiirkonnad moodustavad vaid kolm protsenti Eesti jahimaadest ja eramaid on nendest aladest praegu umbes neljandik. Oksjonijärgne kibestumine on maaomanike vähemuse seas. See on aga nii kibe, et võib tugevasti teravdama hakata jahindussüsteemi muutmise vajadust, mille nimel on tegutsemas erametsaliit.

On vähe seaduseelnõusid, mis on tekitanud nii palju kirge kui jahiseadus. Sellega on nii pikalt venitatud, et õhus olev kirg hakkab tegudeks vormuma.

Erametsaliit küll rõhutab, et tema aktsioon on hoiatuseks ja et loodetavasti massilist jahi keelamist ei tule, kuid oksjonijärgne elu näitab... Jutud juttudeks, aga kui palju võib sel sügisel olla erametsades näiteks ootamatult suletud metsateid?