ARTO SAAR
Järva-Jaani vallavanem

Poest pole ma mahetooteid taga ajanud, aga omakasvatatud kurki ja isetehtud hoidiseid väärtustan küll. Aiamaid, mida võime enda omaks lugeda, on meil lausa kaks — minu ja mu abikaasa vanemate omad.

Paneme maha kõige tavalisemaid asju: tilli, sibulat, redist, kurki, kapsast, kartulit. Oma aiast saame ka sõstraid, kirsse ja õunu. Aga kui mahedad need on, ei julge ma küll pead anda.

LIIVIA LEŠKIN
moekunstnik

Mul on õnn elada Haapsalus, kus saan sadamas otse kaluritelt värsket kala osta, samuti tean mitut lähedalasuvat talu, kust käin põhitoiduaineid toomas.

Tunnen neid talunikke ja võin kindel olla, et nad on oma aiasaadusi tõesti tervislikkuse põhimõtteid järgides kasvatanud.

Turul käin oma korvi ja pudeliga, sest mulle on tähtis, et toit ei oleks pakendatud kilesse ega plasti. Mis mõtet on mahetoodete poel, kus väidetavalt mahetooted on pandud plasttopsikutesse ja seisavad seal ridade kaupa? Pärast visatakse tops prügikasti või isegi loodusesse — kas see on loodussõbralikkus?

ANNELY ADERMANN
TV 3 avalike suhete juht ja uudisteankur

Sööme maitsvat lihtsat kodutoitu, mille valmistamisel eelistan kodumaist ja puhast toorainet.

Samas ei tähenda see, et jooksen meeleheitlikult mööda mahetoidupoode, pigem meeldib mulle kesktee — kui võimalust, võtan Eesti asja, kui mitte, valin poolakate vaeva viljad.

Aga konkurents, teadagi, viib edasi, ajades kohati muigama, kui näen munariiulil turundajate pingutusi kaup võimalikult uhkelt maha müüa rõõmsate, veel rõõmsamate ja eriti rõõmsate kanadega. Ootan põnevusega päeva, mil saaksin osta mahekaagutajatest huumorisoonega kanade seksikaid mune.

Nali naljaks, üks on kindel — välismaa õunu ostan üliharva. Punaseläikelist suurt õuna nähes meenub mulle alati Siima Škopi joonistatud mürgiõun raamatust “Lumivalgeke”.

SVEN SESTER
Riigikogu liige

Kindlasti ei saa meie peret lugeda mahetoidu fanaatikuks, aga aeg-ajalt ostame mahetoitu küll. Näiteks põikame sisse poodi Nop, et osta puu- ja köögivilju ning ka Biomarketisse, et leida gluteenivabu tooteid ja kodukeemiat.

Ostame mahetoitu ikka sellepärast, et seal pole sünteetilisi väetisi ega taimekaitsevahendeid. Samas peab paraku alati arvestama, et ka hind on neil selle tõttu tunduvalt kõrgem.

MARI KURISMAA
sisearhitekt

Pean tunnistama, et ma ei osta eriti mahetoitu — nende müügikohad ei jää mulle tee peale ja see kaup on kallis ka. Pealegi armastan välismaised puuvilju, mida meil ei kasvatata, söön neid väga palju.

Kui mul oleks väike laps, võib-olla siis ostaksin rohkem mahetoitu, sest kindlasti on see tervislikum.