Iirimaa talude keskmine suurus on 32,3 ha, soomlaste talud on keskmiselt 70hektarised. Selline maa väiksus loob tugeva omanikutunde, millega meie nii väga hoobelda ei saa. Püüame saada võrdseks ELi põllumeestega eriti otsetoetuste osas, sama võrdsuse poole peaksime püüdlema maaomanikena, et nii kergekäeliselt maid, talusid, põllumajandusettevõtteid välismaalastele ei müüdaks.

Selge see, et maaomanikuks on Eestis saadud vanade Euroopa riikidega võrreldes liiga hilja, ei ole seda sügavat peretalu traditsiooni läbi sajandite.

Seetõttu tõuseb eriti sümpaatsena tänavuse “Aasta põllumehe” konkursi kandidaate seast esile Lääne-Virumaa põllumees Jaan Kiisk, kes talitab oma Otsa talus samadel põhimõtetel nagu põlised Euroopa talumehed. Selle Lääne-Virumaa põllumehe põhimõte on: ärge müüge isaisade maad välismaalastele!

“Ma tahan, et inimesed hakkaksid üha rohkem mõtlema sellele, mis saab tulevikus Eesti maast. Me peame hakkama üldrahvalikult arutama selle üle, kui palju maast võime müüa välismaalastele ja kui palju peab jääma eestlastele, et olla omanikud oma maal,” rõhutab Jaan Kiisk.

Kui võtaksime teiste Euroopa riikide talumeestest tunduvalt laiemalt eeskuju, saaksime iirlaste moodi samuti tunda uhkust, et maa ja põllumajandusettevõtted ei vaheta kergekäeliselt omanikku.