On piimaseene tarbimisel ka ohtusid? Kuna maitse mulle meeldib, kas võin seda piima tarvitada igapäevaselt?

Maaleht.ee uuris asja ja vastab:

Mitmel pool netiavarustes leiab viiteid, et tiibeti piimaseen (tuntud ka kui india joogide seen) on ravitoimega looduslik mikroorganism, mis väidetavalt saadab korda imesid: ravib haigusi, taastab tervist, pikendab eluiga ning aitab säilitada reipust ka vanemas eas. 

Tõde on siiski see, et mingi imeravimiga tegu pole. "Piimaseent kasutatakse rahva seas tõusude ja mõõnadena. Kord usutakse, et "lõpuks ometi on tulnud õnn meie õuele" ja käes on lahendus kõikidele hädadele. Põdurad lapsed, närvilised kontoripreilid ja haiglased vanainimesed: kõigi nende mured on pärast seene tarbimist justkui pühitud," kirjutab portaalis Kliinik.ee Tõstamaa perearst Madis Veskimägi.

Tegelikult see muidugi nii pole. Tiibeti piimaseenel on piima hapendav toime,  sellist piima juues suureneb soolestiku piimabakterite sisaldus. Seetõttu ongi hapendatud piimatoodetel, ka nendel, mille hapendamiseks pole kasutatud tiibeti piimaseent, muu hulgas ka seedimist korrastav toime.

Piimaseen nõuab hoolt, teda on vaja iga päev pesta ning talle värske piim peale valada. Niiviisi toimetades paraneb doktor Veskimäe sõnul "seenekasvataja" meeleolu. "Mõju on umbes samasugune nagu toakoeral või hamstril, kes samuti hoolt vajavad," võtab kogenud tohter piimaseene toime humoorikalt kokku.