Haigestumisi põhjustasid erinevad respiratoorsed viirused, eeskätt paragripi- ja RS-viirused. Möödunud nädalal leidis esmakordselt kinnitust ka üks B gripi viirus, mis oli võetud sentinel seire kaudu pandud gripidiagnoosist.

Sentinel seires osalevad perearstid 11 maakonnast, kes saadavad iganädalaselt Terviseameti nakkushaiguste laborisse kinnitamiseks kõik gripile viitavate sümptomitega patsientidelt võetud proovid. Sentinel-seire eesmärgiks on gripihooaja epideemiaprotsessi hindamine ja võimalike muutuste jälgimine. Esimene B gripiviiruse leid sentinel-proovist viitab võimalikule gripiviiruste leviku algusele Eestis. Täpsemat kinnitust sellele annab aga järgnevate nädalate andmete analüüs.

Tartu Ülikooli Kliinikumis kinnitati laboratoorselt kaks A gripidiagnoosi, kumbagi viirust ei subtüpeeritud ning lisaks ka üks B gripp.

Üldiselt vastab haigestumine hooaja tavapärasele tõusule ning haigestumise intensiivsus on jätkuvalt madalal tasemel. Nakatunute arvu osas maakondades suuri erinevusi ei ole. Vanusrühmade järgi haigestuvad enim kuni 4 aastased lapsed.

Euroopas jäi grippi haigestumine samuti madalale tasemele, diagnoositud on ainult üksikud gripi haigusjuhud. Üheaegselt ringlevad nii A gripiviirused A/H1N1(2009), A(H3N2) kui ka B gripiviirused.

Alates 40. nädalast on 286-st WHO Euroopa regioonis kinnitatud gripiviirusest 161 ehk 56 protsenti olnud A gripiviirused ja 125 ehk 44 protsenti B-gripiviirused. Kõigist A gripiviirustest 66 protsenti olid A H1N1(2009) ehk seagripp, üks hooajaline H1N1, 33 protsenti H3N2. 51 A-gripiviirust on jäänud subtüpeerimata.