Looduslikud ravikambrid

Mitmel pool Euroopas kasutatakse soolaravikambritena looduslikke karstikoopaid. Krakowi lähedal Poolas tegutseb soolaravila, mis on rajatud rohkem kui 100 aastat tagasi. Endises Nõukogude Liidus sai soolaravi alguse 1968. aastal, kui Taga-Karpaatias avati ühes vanas kaevanduses allergoloogilise profiiliga haigla.

Soolaravi puhul omab ravijõudu keskkond, mis on küllastatud keedusoola NaCl kuiva aerosooliga kontsentraadist. Kui tavalises õhus on soola kontsentratsioon 0,1-1,5 mg/m3, siis soolakambris, kus seinad, lagi ja põrand on kaetud soolaga, on selle kontsentratsioon 0,5-12 mg/m3.

Soolaravi soovitatakse vastupanuks infektsioonihaigustele, raskendatud hingamise korral, pikaajalise köha ja nahaprobleemide puhul, allergilise nohu, bronhiidi, sinusiidi, farüngiidi, hingamistakistuste, suitsetamisest sõltuva köha ning allergilise nohu korral.

Palju häid toimeid

Soolaravi toimel paraneb kopsude ventilatsioon ja ninahingamine. Väheneb limaskesta turse allergilise nohu ja põsekoopa põletike puhul. Sool kergendab köhimist. Taanduvad allergilised nahahaigused. Soolaravil on ka närvisüsteemi rahustav toime ning see sobib stressi, depressiooni ja neuroosi leevendamiseks. Väidetavalt paraneb enesetunne juba pärast viiendat, mõnel isegi pärast esimest seanssi.

Ravikuur kestab 14-24 päeva, üks protseduur vältab 30-45 minutit. Täielik tervistumine bronhiaalastmast võib näiteks toimuda isegi vaid kahe nädalaga, kuid see on siiski individuaalne, sõltudes paljudest asjaoludest.  

Sellel teraapial võib ilmneda kõrvaltoimena naha sügelus, mis kaob reeglina 3-5 seansi järel, kihelustunne neelus ja silmade ärritus. Viimase vältimiseks soovitavad asjatundjad soolakambris viibida suletud silmadega. Soolakambrid on paljude spaades ja ka ravikeskustes mitmel pool Eestis. Soolaravi seansi hinnad algavad 25 kroonist (lastele). Ravile võivad suunata eri- või perearstid, kuid suunamine pole tingimata vajalik.

Kingituseks iseendale

Jäneda mõisas asuvas Jäneda spaas näiteks kuulub 20-minutine soolakoopa seanss paketti, mis kannab nimetust "Kingitus kõige kallimale - iseendale". Sellele lisaks on paketis kehahooldus ja massaaž.

Soolaravi kohta võib rohkem leida infot Internetist Eesti Kopsuliidu koduleheküljelt www.kopsuliit.ee. Eestis asuvate soolaravi asutuste nimekiri pärineb seal aastast 2005 ning pole kindlasti enam täielik.

Targu talita