Värskel kalal on siledad, läikivad ja vastu keha liibuvad soomused ning särava värviga uimed.

Värsket kala kattev limakiht on ühtlaselt niiske.

Puhastage kala enne, kui lima kuivab, muidu on seda raskem teha.

Soomkala kallake üle kuuma veega, enne kui puhastama hakkate, siis ei lenda soomused laiali ja eralduvad hõlpsalt.

Suurelt soomustega kalalt eemaldage need koos nahaga.

Määrides kala enne puhastamist äädikaga, on sellelt lihtsam soomuseid eemaldada.

Enne libeda kala puhastamist kastke sõrmed jämeda soola sisse, see kergendab tööd.

Mudalõhna kõrvaldamiseks peske kala külmas tugevas soolalahuses.

Kala sisikonna eemaldamisel olge ettevaatlik, et mitte vigastada sapipõit. See rikub maitse.

Jahutatud kala ja kalafileed ärge hoidke toiduvalmistamiseni niisama, vaid keerake äädikaga niisutatud lapi sisse.

Puhastatud räimi ärge peske veekausis, vaid tehke seda voolava vee all sõelal. Vees pestes muutuvad räimed ülearu pehmeks.

Külmutatud kala või fileed ärge sulatage vees, vaid toasoojas.

Külmutatud kalafilee avamata kilepakendi võib kasta kuuma vette, et jääkooriku saaks kergesti eemaldada. Filee võib täielikult üles sulatamata keedunõusse panna.

Külmutatud kala võib sulatada ka piimas. See värskendab lõhna ja parandab maitset.

Kalalõhna saab kätelt ära soola ja äädikaga hõõrudes.

Kalalõhna eemaldamiseks noalt hõõruge seda sidrunilõiguga või lõigake toorest porgandit.