“Oleks tore, kui kohalikku mahepiima müüdaks ka eestimaistes tarbijate ühistu kauplustes,” unistab talupidajate keskliidu nõunik Indrek Rohtma, kelle sõnul kavatsetakse tarbijateühistute keskühistuga samuti läbirääkimistesse asuda.

Kokku soovitakse paigaldada paarkümmend mahepiimaautomaati, mille täitmise eest hakkab hoolitsema tulundusühistu Eesti Mahe.

Piim laudast otse automaati

“Esimest korda nägin piimaautomaate möödunud kevadel Itaalias. Siis kuulsime, et sarnased on kasutusel ka Leedus,” räägib Rohtma, kelle sõnul sobivad automaadid suurepäraselt just mahepiima müügiks. Praegu veetakse mahe- ja tavapiim kombinaati ühes suures piimaautos, mahepiimast eraldi tooteid ei valmistata.

Automaatidest hakkab saama osta pastöriseerimata toorpiima, mille rasvasus on 4% ja enam. Tavapärasest 2,5% kilepakendis piimast on automaadipiim Rohtma sõnul umbes 20% kallim, sest selle tootmiskulud on suuremad.

Kui praegu maksab kilepakendis piim poes 9.90 krooni, siis automaadipiima liitri eest tuleks välja käia 2 krooni rohkem. “See piim tuleb otse laudast ega ole mingilgi moel töödeldud,” selgitab Indrek Rohtma automaadipiima eeliseid.

Automaate on mitmesuguseid, neist odavaimaid 100 000 krooni ümber. Meie talunike silm on pidama jäänud sellistel, mis maksavad 10 000 eurot ehk pisut üle 150 000 krooni. Kallimad masinad on Rohtma sõnul kasutajasõbralikumad ja hügieenilisemad, kuid jahutussüsteem on olemas kõigil.

Iga päev täidetakse automaadis olev konteiner värske piimaga. Pudeleid, millega piim koju viia, saab kas automaadi seest või selle kõrval asuvast korvist. Kui palju piimapudel maksma hakkab, ei oska Rohtma veel öelda.

Leedus maksab mahepiima liiter automaadist ostes 2.30 litti ehk 10.35 krooni, pudeli eest raha ei küsita. Ühe automaadi keskmine päevane läbimüük on 20–70 liitrit.

Talunik puhkab, raha tiksub

Harjumaal Kuusalu vallas elav Ants Aaman on üks neist talunikest, kes sooviks oma farmis toodetud mahepiima automaatides müüa. “Mina istun kodus tugitoolis, keerutan pöidlaid ja raha muudkui tiksub pangakontole,” muheleb Aaman habemesse.

Lõunanaabrite kogemusele tuginedes sõltub mahepiimaautomaatide edukus paarist, kuid äärmiselt olulisest kriteeriumist: talu peab asuma linnale võimalikult lähedal (igahommikune piimavedu!) ning automaat peab paiknema võimalikult suures kaubakeskuses vähima võimaliku hinna eest.