Esimesel päeval pange kaussi liiter või natuke rohkem leiget vett, juuretis ja 5 dl jahu. Kõige lihtsam on küsida juuretist kellegi käest, kes kodus juba leiba teeb. Siis on leivateo õnnestumine kindel. Ja leivategijaid on palju - leiate sellise inimese oma tuttavate seast kindlasti.

Veest, juuretisest ja jahust moodustub körditaoline segu. Katke kördikauss pealt köögirätikuga ning jätke seisma umbes 12 tunniks. Näiteks õhtul hapnema pandud juuretis ja vesi on hommikul pätside vormimiseks sobivad. Sobiv temperatuur kördile „elu sissepuhumiseks" on 25-27 °C, hästi sobib kördikausi üleöö hoidmiseks põrandaküttega ruum.

Teisel päeval peaks kört elama - mullitama ja kihisema, siis on asi õige.

Enne lõpliku koguse jahu lisamist võtke kõigepealt kausist väikese purgi sisse juuretist - järgmiseks leivateoks. Pange see ilma kaaneta külmkappi seisma. Juuretis võib külmkapis seista mitu nädalat, temaga ei juhtu midagi. Ei lähe hapuks ega muul viisil halvaks.

Siis lisage kaussi:

• 6 tl soola,

• 2 dl suhkrut,

• 12-13 dl rukkijahu.

Sellest kogusest saab 18 cm pikkuses keeksivormis küpsetada kaks leiba, väiksemas enam.

Tainas peab jääma mitte vedel, aga ka mitte liiga paks, selline paras. Ja segatud on küllalt siis, kui ta kausis naljakalt lurtsuma hakkab.

Kui soovite, võite lisada seemneid, puuvilju, pähkleid, küüslauku, pekitükke vms.

Kuna rukkileiva tainas jääb väga kergesti käte külge, siis tuleb see tõsta vormidesse märjaks kastetud kätega. Samuti siluge leiva pind märja käega. Ja torgake taigna sisse märja näpuga sügavad augud. Aga vormid määrige enne võiga kokku - põhjast ja seinte pealt ka, muidu ei saa te pärast leiba vormi seest kätte.

Tainast laske vormide sees soojas kohas (taas sobib põrandaküttega ruum väga hästi) ja rätiga kaetult kerkida nii kaua kuni see on korralikult kerkinud. Korralikult on kerkinud siis, kui sõrmega tehtud augud on tainast täis tõusnud. Olenevalt sellest, kui vedel või paks on tainas, kulub kerkimiseks 3-5 tundi. Paksem tainas kerkib kauem. Tainast pange vormi nii palju, et servast jääks 2-3 cm puudu, kerkimise jagu. Vähem võib ka muidugi panna, siis saate lihtsalt õhema leiva.

Nüüd võite leivad ahju panna. Kõigepealt küpsetage neid kõrgel temperatuuril (250° C) umbes-täpselt 20 minutit, seejärel aga 200° C juures veel 30-40 minutit. Kui ahjul kraadiklaasi pole, tuleb temperatuuri reguleerida halgude lisamisega tunde järgi. Kui koorik pealt kõrbema kipub, võib vormile hõbepaberi peale panna, kuid alles siis, kui esimesed 20 minutit on küpsetatud.

Pärast ahjust välja võtmist kallake leivad vormidest välja, piserdage koorikule natuke külma vett ning keerake päts rätiku sisse jahtuma. Rätiku sees las olla pätsi nii kaua, kui ta ära jahtub. Ja ongi valmis!

Sooja leiba on paha lõigata, kipub noa külge kinni jääma. Aga hädaga saab nüsida ka, kui just sooja leiva isu on.

Esimene leivategu ei pruugi õnnestuda, tainas võib jääda kas liiga paks või liiga vedel, kuid ärge heitke meelt - tegemise käigus tulevad kogemused ja oskused. Kui olete kord koduse leivateo selgeks saanud, siis pole poodi leiva järele enam asja.

Kodune rukkileib sobib erinevatel tähtpäevadel ka sõpradele-tuttavatele kingituseks. Kingituse saaja tunneb sellest kindlasti rõõmu ning kinkija ei pea rahakoti tühjendamise pärast erilist muret tundma.