Puhkuse arvelt vaba päeva küsimine või tasustamata (palgata) puhkuse päevas kokku leppimine on töölepingu poolte omavahelise kokkuleppe küsimus. 

Töölepingu seadus (TLS) annab aga töötajale siinkohal veel ühe võimaluse. Nimelt, TLS § 42 tulenevalt on töötajal õigus nõuda vaba aega seaduses (TLS § 38) ettenähtud tingimustel. TLS § 38 kohaselt peab aga tööandja maksma töötajale keskmist töötasu mõistliku aja eest, mil töötaja ei saa tööd teha tema isikust tuleneval, kuid mitte tahtlikult või raske hooletuse tõttu tekkinud põhjusel või kui töötajalt ei saa töö tegemist oodata muul tema isikust mittetuleneval põhjusel.

Ehk siis lahtiseletatult, ülalnimetatud seaduse kahe sätte koosmõjust tuleneb, et töötajal on õigus teatud, tema isikuga seonduvatel või mõnedel muudel olulistel juhtudel, töölt ära küsides tööajast korda ajada teatud olulised isiklikud asjad ning tööandja maksab sellise töölt puudutud aja eest veel keskmist töötasu.

Millistel juhtudel võiks töötaja nimetatud paragrahvide alusel töölt ära küsida? Seadus sellele otsest vastust ei anna ning vastav kohtupraktika veel puudub. Oluline on, et töötaja poolt töölt ära käimiseks küsitud põhjus oleks mõistlik, niisamuti kui selleks käiguks planeeritud aeg. TLS eelnõu seletuskirjas tuuakse näitena järgmised põhjused: töötaja käib tööajast notariaalset tehingut sõlmimas, arsti vastuvõtul, lähedase matusel vms. Oluline on, et töötaja ei kuritarvitaks taolist seadusega tagatud võimalust ning et tööandja leiaks võimaluse töötaja põhjendatud soovile vastu tulla, ehk et töölepingu pooled käituksid teineteise suhtes mõistlikult.

Lisaks taolistele põhjendatud töölt ära küsimistele esinevad tegelikkuses ka olukorrad, kus töötaja, temast endast sõltumatutel põhjustel (veeavarii kodus, vigastatud perekonnaliikme arsti juurde toimetamine, võtme murdumisel lukuabi ootamine jms), on sunnitud töölt lühiajaliselt ära jääma. Ka nendel juhtudel, peaksid töölepingu pooled tuginema ülalnimetatud TLS paragrahvidele, ehk siis sellise sunnitud töölt puudumise aja eest tuleks tööandjal maksta töötajale keskmist töötasu, milline on arvutatud vastava Vabariigi Valitsuse määrusega (RT I 2009, 31, 193) kehtestatud korras.

Seega on töötajal notari juurde minekuks ka selline võimalus, kus töötaja avaldab oma põhjendatud soovi tööandjale, kes seda mõistlikult arvestades lubab töötajal vajalikul ajal töölt ära käia ning maksab talle selle ära oldud aja eest keskmist töötasu. Hilisemate arusaamatuste vältimiseks on soovitatav taoline kokkulepe sõlmida kirjalikult, ehk siis vastava põhjendatud kirjaliku avalduse esitamisega töötaja poolt ning selle viseerimisega tööandja poolt. Tööandja seisukohast vaadatuna oleks mõistlik, kui taolised (TLS §-dest 38 ja 42 tulenevad) olukorrad oleks lahti kirjutatud ettevõtte töökorralduse reeglites (endistes töösisekorra eeskirjades).