OLAVI KÄRSNA

ettevõtlus­konsultant

Pärandvara tekib pärandaja surmaga, nii et selle hetkega peab see fikseeritud saama. Siin pole midagi parata. Edaspidi tuleb kõigi probleemidega pöörduda pankrotimenetlust läbi viiva notari poole. Pärandvarale on võimalik määrata hooldaja, kes tagab ka selle, et vara mõistlikul moel edasi funktsioneeriks, nii et selle väärtus pärimismenetluse läbiviimise ajal ei väheneks. Menetlus võtab paratamatult aega ja see on probleemiks ennekõike nimelt põllumajandusega tegelnud FIE surma korral.

Ootamatuste eest kaitseb see, kui asju tehakse mõistlikult. Olen aastate jooksul kokku puutunud õige mitme pere meespoolega, kus on sellisel kombel talitatud, et naine on registreeritud FIEks ja mees toimetab tema nimel volitusega.

Olen meestelt küsinud, et miks te seda asja niimoodi keeruliseks ajate, kuid mõistlikku vastust pole kunagi saanud. Meeste kehakeel on aga rääkinud, et nende meelest on see skeem olnud millegi poolest hästi kaval.

Oleks ka mees olnud FIEks registreeritud, oleks tal oma konto pangas ja võimalus seda kasutada ilma igasuguste probleemideta. Ei hakka siinkohal pikemalt kirjutama talu majandamisest kahe FIE peale, sest see pole midagi üleloomulikku.

Pereliikmed peavad sellega arvestama, et kui pangakonto on kellegi nimel, siis selle inimese surma korral võtab kontol olevale rahale uuesti ligi pääsemine aega.