“Alustasime toorpiima müümist Järve Selveri initsiatiivil,” meenutab Pajumäe talu peremees Arvo Veidenberg. “Tegime proovid ja saime loa, siis aga avastas veterinaar- ja toiduamet, et kuidas on võimalik, et poes müüakse pastöriseerimata piima?”

Talu tegi täiendavad analüüsid ning saatis oma töötaja isegi Euroopasse sealset toorpiimakaubandust uurima. Nii saadigi lõpuks bürokraatiast jagu.

“Algul määrati meie piimale kahepäevane realiseerimisaeg, kuid me käisime Prantsusmaal ja leidsime, et seal müüakse toorpiima kolmepäevase realiseerimistähtajaga,” naerab Veidenberg. “Nii lubati ka meile realiseerimisajaks kolm päeva. Euroopast on ikka kasu ka.”

Ehtne piim

Taluperemehe sõnul säilib pudeldatud toorpiim külmkapis tegelikult isegi nädala. “Kuid see on ehtne piim, millele ei ole midagi sisse pandud ega midagi ära võetud. Me lihtsalt jahutame ta maha,” selgitab Veidenberg. “Ainuke asi, et enne joomist tuleb seda piima loksutada – muidu on koorekiht peal. Piima rasvasisaldus kõigub nelja protsendi ringis.”

Pajumäe talu tehnoloog Sirje Luik ütleb, et talu müüb mahedat toorpiima 11–13 tonni kuus. Kolmepäevase realiseerimistähtaja tõttu tuleb piim vedada otse kauplustesse, seda ei saa saata logistikakeskusse nagu muid piimatooteid. Piimaveo tõttu on talu kaubaauto sõidus kolmel päeval nädalas, vedades piima kõigisse suurematesse linnadesse.

“Meie piima müüb üle 60 kaupluse, suurimad on Järve ja Pirita Selverid, Stockmann, Tallinna ja Tartu kaubamajad, Solaris, Rimide talupoed,” räägib Luik. “Tarbijate noor põlvkond, kes praegu oma lapsi kasvatab, on pöördunud toorpiima ja üldse loomuliku toidu poole. Info selle kohta levib sotsiaalmeedias, mille mõju on väga võimas.”

Tartu Kaubamaja Toidumaailma juhataja Ülle Randlinn lausub, et Pajumäe toorpiima müük on aastataguse ajaga kasvanud 11%.

Stopp, talupoeg!

“Toorpiima müügi osatähtsus meie kaupluses on kogu müüdavast piimast 2,7%. Toorpiima ostetakse järjest rohkem ja ostab just teadlikum klient, kes hoolitseb enam enda ja pere tervise eest, kuid konkurendiks toorpiim ilmselt kombinaadipiimale lähiaastail ei muutu,” arvab Randlinn.

Selle põhjuseks peab poejuhataja hinda. Näiteks teisipäeval maksis Pajumäe toorpiim Tartu Kaubamajas 1 euro ja 2 senti liiter, selle kõrval müüdav kombinaadipiim aga 89 senti.

Pajumäe talu järel toorpiima turule toonud Nopri talumeierei turustab nädalas 5 tonni pudeldatud toorpiima. Nopri omanik Tiit Niilo nendib, et piimapudel annab kasumit vaid 2 senti ning seetõttu ei ole tegu kuigi suure äriga.

“Ostjate himu toorpiima järele suureneb, aga ega siin miskit hõisata ei ole,” tunnistab Niilo. “Tahtsin hinda viis senti tõsta, ütles üks poekett: stopp, talupoeg!”

Ka Pajumäe talu ei saa toorpiima müügist suurt tulu, rahalises mõttes oleks nutikam kogu piim töödelda piimatoodeteks. “Piima müüme pooleldi peremehe patriotismist,” tõdeb Luik.

Ostjad ootavad

Kolmanda tootjana turustab pudeldatud toorpiima Jaan ja Anne Kiiderile kuuluv Riido ökotalu Saaremaal.

“Meil läheb suhteliselt hästi, esimese müügikuuga võib rahul olla – müüme keskmiselt 120 liitrit päevas,” ütleb Jaan Kiider, kelle piim on praegu müügil Saaremaa Tarbijate Kooperatiivi kauplustes ja ökopoes Saar-te Sahver, kuid läbirääkimised käivad ka teiste poekettidega. Samuti kavatseb talu kaasa lüüa piimaautomaatide ketis. “Tarbijad ootasid sellist piima, muudkui küsisid, et millal seda poest osta saab,” lisab Kiider.

Sarnaselt Pajumäe taluga piirab ka 60 lehmaga Riido ökotalu piimatootmismahtu maapuudus, mis seab lüpsikarja suurusele oma piirid. Kuid Jaan Kiider julgustab teisigi talusid oma toorpiimaga turule tulema.

“Toorpiima müümiseks vajalike lubade saamine ei olnud keeruline,” sõnab Riido ökotalu peremees. “Piimaproovid ja analüüsid tuleb muidugi teha, aga kui kõik nõuded jahutamisel, pakendamisel ja transpordil on täidetud, pole asi üldse raske.”