Tänavu tuleks juba praegu tiir oma maisipõllus ära teha, kuna selle suve ilmastik on ka maisi tavalisest kiiremini valmis küpsetanud. Vaadata tuleks taime seisukorda ehk seda, kui palju lehti juba pruunikaks tõmbuma hakkab. Veel olulisem on aga teada saada, mis toimub tõlviku sees.

Lehed pruunid, sisu kollane

“Eelmisel nädalal prooviks võetud analüüside tulemused kinnitavad maisi küpsust,” ütleb loomakasvatuse spetsialist Pilleriin Puskar. “Olenevalt põldude külviajast (10.–20. mai) olid analüüsitud maisi kuivained juba 30 piirimail ja suhkru- ning tärklisesisaldus 26–32 protsenti.”

Kui ilm lubab korralikult koristada, võib tema sõnul ennustada vägagi head maisisaaki nii tonnides kui ka toitainete ja energia, eelkõige tärklise osas. Koristuse tipp-periood jääb ilmselt septembri keskele, mis on tavapärasest oluliselt
varasem.

“Tõlvik tuleb pooleks lõigata ja vaadata, mis värvi on terad,” selgitab Pilleriin Puskar. “Õige värv oleks nii, et 2/3 kollast ja 1/3 valget,” maalib ta pildi silme ette.

Maisi küpsusstaadiumi näitab ära ka taim – kui lehed juba kuivama hakkavad, tuleks koristusega kindlasti alustada.

“Kui lehed liiga kuivaks lähevad, väheneb kohe nii massi seeduv osa kui ka proteiinisisaldus. Kui aga tera liiga kõvaks läheb, siis ei saa seda muljuda ning see läheb n-ö loomast läbi, andmata talle midagi,” kordab Pilleriin Puskar maisisilo valmistamise aabitsatõdesid.

Kui mais aga õigel ajal kätte saadakse, annab ta Puskari sõnul lisaks energiale veel ka proteiini.

Varasema alustamise kolmas argument on ilm – kui seda teha praeguste ilusate ilmadega, on silo saastumise oht pori, hallituste jt ohustajatega kindlasti väiksem kui kuu aja pärast.

Kiiremad alustasid sel nädalal

“Täna alustame koristusega,” ütles Maalehele teisipäeval Põlva Agro OÜ tootmisjuht Peeter Alep. “Sellist aastat pole varem olnud, et mais nii ruttu valmis saab!”

Alep selgitab, et vahepealsetel aastatel Põlva Agros maisi ei kasvatatud. Loomakasvatajad aga hakkasid seda nõudma, kuna maisisilo teeb kõrgetoodangulise piimakarja söötmise märksa lihtsamaks. Nii muretseti New Hollandi maisiheedriga silokombain ning nädala algul sõitis see põllule.

Põlva Agro maadel kasvab nelja sorti maisi ja seetõttu on ka tõlvikute hulk erinev. Kõige tavalisem on Alepi sõnul kolm tõlvikut.

“Mais tuleb koristada siis, kui lehed juba kuivama hakkavad ning maisitera on vahaküps,” ütleb ka Alep.

Lisaks visuaalsele vaatlusele viis ettevõte maisimassi proovid ka maaülikooli laborisse. Sealne vastus, et kuivainesisaldus on juba 33 protsenti, kiirustas tagant. Alepi sõnul oleks hea 30.

“Paistab, et kaasaegsed sordid on kiirema valmimisega,” arvab Järvamaal Koeru tee ääres maisi kasvatava Sargvere POÜ juht Toomas Uusmaa. “Saak tuleb ilmselt parem kui eelmisel aastal ja koristamisega võib kiireks minna.”

Tema maisipõllul on taimedel neli või vähemalt kolm tõlvikut, mis on juba praegu päris pirakad.

“Meie alustame maisikoristusteenusega sel nädalal. Järgmiseks nädalaks on juba mitu tahtjat,” valgustab asjade seisu Baltic Agro teenustejuht Jaak Ree­mann. Tema sõnul on mais sel aastal hästi kasvanud. “Kuna on olnud päikest ja sooja, mida mais vajab, on varased sordid saavutanud vahaküpsuse ja vajalik tärklis formeerunud.”