“Inimeste loogika on tavaliselt see, et Tallinnas on kõike rohkem ja mujal vähem,” ütleb Imbi Nurmoja, kes on veterinaar- ja toidulaboratooriumi Tartu laboratooriumi direktori asetäitja loomahaiguste alal.

Tegelikult on juba viis viimast aastat analüüsitud Tallinna laboris 5% ja Tartus 95% loomahaigusi puudutvatest proovidest.

Kuna kaasaegsed katseseadmed on väga kallid, ei ole neid mõtet muretseda kahte kohta korraga.

Seetõttu koondab veterinaar- ja toidulaboratoorium (VTL) kõik loomahaiguste uuringud ning erialase kompetentsi kesklaboratooriumisse Tartus.

Tallinna laboratooriumis tehakse edasi toidutoorme, toidu ja loomasööda mikrobioloogilisi ja keemilisi analüüse ning uuritakse ravimijääke.

Tallinna VTLi diagnostikatalitus on hetkel ainuke laboratoorium Eestis, kus tehakse lindude, kalade ja hobuste viirushaiguste seroloogilisi ja viroloogilisi uuringuid. Neid uuringuid hakatakse alates septembrist tegema Tartu laboratooriumis.

“Tallinnas on labor edasi ja sinna võib jätkuvalt proove viia,” märgib Nurmoja. “Veterinaar- ja toiduamet toimetab need ise Tartusse. Seetõttu ei tohiks muudatus klientidele olulist ebamugavust tekitada.”

Proove võtavad tohtrid

VTL analüüsib nii korjustelt kui elusloomadelt võetud proove. Mullu tehti tuhandeid analüüse loomade haiguste tuvastamiseks, alates veistest ja lõpetades tšintšiljadega.

Peamiselt kasutatakse põllumajandusloomade puhul labori teenuseid siis, kui karjas on rohkem haigestumist. Siis annavad analüüsid infot diagnoosi panemiseks. “Tehakse ka karja tervise uuringut, kui tegu on loomade liikumisega karjade vahel,” selgitab Imbi Nurmoja. “See on väga mõttekas tegevus, kuna sageli tuuakse uute loomadega haigusi karja sisse.”

Looma haigestumise korral tuleks kõigepealt arsti poole pöörduda, ja kui siis selgub, et on vaja analüüs teha, võtab veterinaar proovi. Analüüsitulemuste teadasaamisel määrab loomaarst ravi.

“Loomaarstid on proovide võtmise ja saatmisega kursis, aga loomulikult võib ka Tartu laborist konsultatsiooni küsida. Mõne proovi jaoks on vaja spetsiaalset proovinõu, ka neid tasub siis laborist küsida,” lisab Nurmoja.

Üks suurimaid VTLi kliente on Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu. “Meie kaudu tehakse müügiloomade analüüsid ja neid on aasta jooksul tuhandeid,” ütleb ühistu esimees Tanel Bulitko. ELi riikidesse saadetavatelt loomadelt nõutakse ainult leukoosiproovi, aga kolmandatesse riikidesse, näiteks Türki, Ukrainasse või Venemaale minevate loomade puhul on analüüside arv tunduvalt suurem. “Valgevene nõudeid lugedes tekkis tunne, nagu oleks veterinaariaõpiku ette võtnud,” muigab Bulitko.

Mõju on väga väike

Lisaks on ETKÜ-l seemendusjaam, kus elavatele pullidele tuleb teha väga palju analüüse nii verest kui ka spermast.

“See on riigi kõige turvatum ettevõte. Kui mõni nakkus on sees, võib see kiiresti üle riigi levida,” selgitab Bulitko.

Tema sõnul ei mõjuta VTLi Tallinna laboris loomahaiguste diagnoosimise lõpetamine veisekasvatajaid eriti, kuna need proovid saadetakse nagunii Tartusse, kus on Bulitko sõnul ka kõrgem tase.


LOOMADE HAIGUSTE DIAGNOOSIMINE

- Veterinaar- ja toidulaboratoorium on põllumajandusministeeriumi haldusalas tegutsev riiklik laboratoorium, mille põhitegevus on loomade haiguste laboratoorne diagnoosimine ning toidutoorme, toiduainete ja loomasööda laboranalüüside läbiviimine.

- VTLi esmane ülesanne on tagada riikliku järelevalve vajadustest tulenevate analüüside ja uuringute läbiviimine lähtuvalt veterinaar- ja toiduameti, terviseameti, tarbijakaitseameti, põllumajandusameti ja teiste järelevalveasutuste tellimusest.

- Lisaks riiklike ülesannete täitmisele osutab VTL laboratoorset teenust eraloomaarstidele, loomakasvatuse ja toiduainete töötlemisega tegelevatele ettevõtetele ning teistele huvitatud isikutele.

- Laboratoorsete teenuste kõrval on VTList võimalik saada konsultatsiooni loomahaiguste laboratoorse diagnostika ja toiduohutuse ning -kvaliteedi alastes küsimustes.

- Koostöös Eesti Maaülikooli ja teiste uurimisasutustega nii kodu kui välismaal tegeleb VTL ka teadusliku uurimistöö ja arendustegevusega.

- VTLi kesklaboratoorium asub Tartus ning piirkondlikud laboratooriumid Tallinnas, Rakveres ja Kuressaares.

Allikas: www.vetlab.ee