Auditis analüüsiti nii mainitud kui muude vahendite kasutamist, samuti seda, kas hügieenistandardite täitmiseks rakendati asjakohaseid süsteeme. Auditi raames külastati Tšehhi Vabariigi, Ungari, Poola, Rumeenia ja Sloveenia tapamajasid, mis olid ELi toetust saanud.

Auditi peamine sõnum on, et süsteemid, mille abil komisjon ja asjassepuutuvate liikmesriikide pädevad asutused hügieeninõuete täitmise üle järelevalvet tegid, olid üldjuhul asjakohaselt üles ehitatud.

Mainitud süsteemide rakendamises leiti siiski puudusi, mis seonduvad nii toidukäitlejate üle järelevalve tegemisega kui nendepoolse hügieeninõuete täitmisega.

Leitud puudused näitavad, et riskide maandamiseks tuleb kõigil tasanditel rangemat kontrolli teha. Aruandes esitatakse üldisi soovitusi kohapealse rakendamise parandamiseks, samuti juhendamise ja koolituse kohta.

Auditiga tuvastati külastatud liikmesriikides eeskirjade ja menetluste rakendamises puudusi, millest tehakse allpool kokkuvõte. Puudused ei sea kahtluse alla süsteemide üldist ülesehitust, kuid näitavad vajadust rangema kontrolli järele kõigil tasanditel, et maandada toiduohutusega seotud riske ja ära hoida võimalikke tõsiseid probleeme.

Kehtiva hügieenimääruse nõuete rakendamist kontrollis liikmesriikides osaliselt komisjoni Toidu- ja Veterinaaramet. Puudusi leiti mitmeaastaste riiklike kontrollikavade elluviimises liikmesriikide poolt. Riiklike pädevate ametiasutuste tehtav järelevalve ei hoidnud ära probleeme hügieeninõuete täitmisel toidukäitlejate poolt.

Komisjon avaldas hügieeninõuete rakendamise hõlbustamiseks juhised, kuid mõned liikmesriigid ei koostanud riiklikke suuniseid.

Komisjon ning Tervise- ja Tarbijaküsimuste Rakendusamet ei pidanud algatuse „Parem koolitus ohutuma toidu nimel” üle süstemaatilisi konsultatsioone ning liikmesriikides puudusid asjakohased menetlused algatuse tulemuste levitamiseks.

ELi rahalise toetuse panust hügieeninõuete rakendamise hõlbustamisel tapamajades mõjutasid projektide jätkusuutlikkuse ja valikuga seotud puudused.

Kontrollikoda soovitab komisjonil parandada hügieeninõuete rakendamise alast järelevalvet ja juhendamist hiljuti ELiga ühinenud liikmesriikides. Võttes arvesse ELi vahendite kasutamist hügieeninõuete rakendamiseks neis liikmesriikides, on komisjonil soovitatav teha mõjusat järelevalvet asjassepuutuvate programmide elluviimise üle ja hinnata ELi vahendite mõju.