Anne Okkema Põhja-Hollandis Friisimaal asuvas tallis on 40 kohta, talli müügikäive ulatub sadadesse hobustesse aastas. Paljud Okkemale kuuluvad märad elavad aga hoopis ümberkaudsete talunike juures, kes hobuste hooldamisega endale lisaraha teenivad. „Müün keskmiselt kaks hobust nädalas,“ annab mees oma haardest ettekujutuse. „Oma märade paremad varsad ostan sageli talunikelt noorte hobustena tagasi, õpetan nad välja ja müün edasi.“

Enamasti rändavad müüdud hobused Ameerika Ühendiriikidesse ja Kanadasse. Kuid majanduslanguse tõttu on sealsed turud suuresti ära kukkunud ja nii tulebki talliomanikul uutes regioonides potentsiaalsete huviliste järele ringi vaadata.

Hobuste hinnad sõltuvad Okkema sõnul sellest, kui väärtuslike loomadega tegu. Tavalise tiine mära eest küsitakse 5000 eurot, kuid staarmära eest, kes on tiine mõnest tipptäkust, tuleb välja käia kolm korda suurem summa. Mõneti üllatuslikult on ruunad n-ö tavalistest märadest kallimad - 7500 eurot.

Friisi hobuste tõuraamat avati 1879. aastal. Vaatamata sellele olid 20. sajandi algul tõust järel vaid riismed - 1912. aastal kanti tõuraamatusse kolm täkku. Tänaseks on aga aretajate ennastsalgava töö tulemusel maailmas umbes 40 000 puhtatõulist friisi hobust.

Eesti Sporthobusekasvatajate Selts korraldas hollandi hobusekasvatajale külaskäigud Kurtnas, Niitväljal, Ruilas ja Rahulas asuvatesse tallidesse. Viimases oli Anne Okkemal võimalus kohtuda ka ühega vähestest Eestimaal elavatest friisi tõugu hobustest, viieaastase mära Teeskega (vt pilti). Maaleht.ee-le teadaolevalt on Eestis puhtatõulisi friisi hobuseid alla kümne.

Hollandi ärimehed viibisid Eestis Hollandi kuninganna Groningeni regiooni voliniku Max van den Bergi delegatsiooni koosseisus. Visiidi eesmärgiks oli arendada majandusalaseid kontakte Eesti ja Põhja-Hollandi vahel. Kahe päeva jooksul kohtuti president Toomas Hendrik Ilvese, majandusminister Juhan Partsi ning rahandusministeeriumi asekantsleri Ivar Sikkuga. Poolteist kuud tagasi külastas sama delegatsioon Leedut, Eestist suunduti eile edasi Lätti.