“Üks on poiss ja teine tüdruk,” ütleb Martin Repinski oma uute hoolealuste kohta. “Kuna nad pole sugulased, võib neid paaritada ja järglasi saada.”

Lõuna-Ameerikast pärit alpakad on kaameli sugulased. Nad on väiksemad kui laamad ja neid peetakse villa saamiseks. Alpakad on sõbralikud ja rahulikud, ent veidi arad loomad.

Repinski kahe alpaka eest loovutatud 2760 eurot on investeering uue tegevussuuna arendamiseks. Tema plaanide kohaselt on talu üks edasine tegevussuund taluturism, mille osaks saab ka hipoteraapia ehk ratsutamine ravi eesmärgil.

Ennekõike peab Repinski külastajatena silmas lapsi. “Paljud lapsed on agressiivsed, aga farmis loomadega kokku puutudes saavad nendest hoopis teised inimesed,” on ta kogenud.

Sama kinnitab ka alpakade maaletooja, Muhu jaanalinnutalu perenaine Helena Erik, kelle selgituse järgi on nendel loomadel siiski üks ebasünnis komme – kaamelite sugulastena kipuvad nad vahetevahel teineteise pihta sülitama. Seda tuleb ette paaritumise ajal ja inimeste pihta nad seda ei tee.

Viimastel aastatel on kogu maailmas suurenenud huvi alpakavilla vastu ja alpakasid kasvatatakse järjest rohkem. Nende vill on peenema kiuga, soojem ja kergem kui lambavill ning seetõttu kõrges hinnas.

Helena Eriku sõnul sobivad alpakadele samad elamistingimused mis lammastele. “Neil peaks olema varjualune, aga neil on paks kasukas ja nad tunnevad ka talvel end väljas hästi,” selgitas ta. “Kui neid pole just sügisel pügatud.” Ka Muhu jaanalinnutalus peetakse alpakasid taluturismi eesmärgil.