09.12.2010, 00:00
Usinad ametnikud tõmbasid Eesti viinamarjaveini müügile vee peale
Viinamarjade kasvatamine ja neist veini valmistamine on Eestis viimastel aastatel tõusuteel, kuid ühtegi liitrit kohalikku veini müüa ei tohi.
FOTO:
Jaak Eensalu Otepää lähistelt on oma tuhande viinapuutaimega üks Eesti suurimaid viinamarjakasvatajaid. Lisaks on tal olemas tänavu veterinaar- ja toiduametnike poolt tunnustatud veiniköök koos viinamarjadest veini valmistamise seadmetega. “Võiksin veini teha, kui maksupool oleks korras,” ütleb Eensalu mõrult. Just alkoholiaktsiisimaksu reguleeriv seadus on selle enam kui keeruliseks teinud. Eensalu taolistelt väiketalunikelt, kes tahaksid valmistada õlut või veini väikestes kogustes, nõutakse samasuguste tingimuste täitmist nagu suurtelt alkoholitootjatelt. Ta peaks soetama pädeva mõõtja tunnistuse ja laskma kalibreerida kõik veini valmistamise nõud, mis mehe hinnangul tähendab 50 000kroonist väljaminekut. Lisaks tuleks esitada maksuametile alkoholiaktsiisi maksmise tagatis ja panna selle alla raha kinni juba enne veini valmimist. Üle aasta peaks uuendama pädeva mõõtja tunnistust, mis maksab ligi 20 000 krooni. Miks on sotsiaalministeerium muudatusele, mis oleks suurendatud soodustingimustel veini ja kääritatud joogi valmistamise kogust 15 000 ja õlle kogust 40 000 liitrini aastas.