Lehm naise rõõmuks

Avo Kruusla
Põlvamaa mees Avo Kruusla taastas oma vanaisale kuulunud Kaska-Luiga talu 1991. aastal. Mees ise tegutses sel ajal ettevõtluses, abikaasa Galina oli väikese pojaga kodus. “Lehma ostsime selleks, et naisel midagi teha oleks,” muigab Kruusla.

Esialgu oli üks lehm, siis kolm, kaksteist jne. 1995. aastal osteti vana kolhoosi laudakompleks, kus praegu on poegimisosakond ja elab noorkari.

Karja on suurendatud nii järelkasvu kui ka ostmise teel. Kui see kasvas 360pealiseks, ehitas Kaska-Luiga talu uue vabapidamislauda. See avati 2005. aastal. Laudas on Westfalia 20kohaline karussell-lüpsiplats, kus kolm korda päevas lüpstakse umbes 430 lehma. Piimatoodang oli 2009. aastal Eesti kõrgeim, üle 11 tonni lehmalt.

Avo Kruuslal on eliitkari nii mustakirju kui punase tõu osas. Tänu sellele on ta müünud ka hulgaliselt tõumullikaid. Mullu oli ta lausa suurim tõumullikate müüja Eestis.

ETKÜ esimehe Tanel Bulitko sõnul väärib Avo Kruusla tunnustust, kuna ta on oma talu väikesest pereettevõttest suurtaluks kasvatanud. Ükskõik kas ajad on raskemad või kergemad, ikka on ta suutnud tulla näitustele ning müüa tõuloomi. Ta on päästnud ka loomapidamist lõpetavate ettevõtete karju.

Meelis Marmor toodab marmorliha

Parimaks lihakarjakasvatajaks valitud firmat Aberdeen Top Genetics peavad isa ja poeg Rünno ja Meelis Marmor. Aberdiin-anguste parimaid lihatükke, mille pehmet taid läbivad valged pekijooned, nimetatakse aga marmorlihaks.

Ettevõte sai alguse 2006. aasta juunis, mil Šotimaalt osteti 37 paaritusealist puhtatõulist aberdiin-anguse mullikat ja kaks noort tõupulli, alustamaks lihaveiste kasvatamist. Firma arendamine tipptõufarmiks algas aasta hiljem, mil osteti juurde veel 35 kõrge aretusväärtusega paaritusealist mullikat Šotimaal kõrgelt hinnatud Rosemounti aretuskarjast.

Praegu on karjas 74 ammlehma, kokku on loomi paarsada.

Aberdiinid on Meelis Marmori sõnul vähenõudlikud, kiire kasvu ja rahuliku iseloomuga, elavad ära looduslikel rohumaadel ega vaja lisasöötmist. Nad saavutavad ruttu 450 kilo, mis on vajalik seemendamiseks, poegivad kergelt ning neil on hästi arenenud ematunded.

Peaeesmärk on tõuloomamüük. Võimalusel müüakse loomaliha Kaavere kaupluste kaudu. Üks lihakarnidest on Põltsa­maal, teine Mäekülas. Marmori kinnitusel on aberdiinide liha väga pehme ning hõrk.

Aberdeen Top Genetics on ka Šoti aberdiin-anguse ühingu liige. Sellesse ühingusse kuulumine annab õiguse läbi viia jõudluskontrolli ja vasikad saavad nii Eesti kui Šoti tõutunnistuse.

ETKÜ lihaveisekasvatuse peaspetsialist Ilmar Kallas kinnitab, et Aberdeen Top Genetics on selgelt asetanud rõhu tõu­aretusele. Neil on väga head pullid ning seemendamiseks kasutatakse tipptasemel aretusmaterjali. Omanikud on hästi kursis kõigega, mis toimub maailma aberdiinikasvatuses.