See Soomaa rahvuspargist pärit haruldane tiivuline asus ühtekokku ligi 6000 kilomeetri pikkusele koduteele piki Niiluse orgu juba eelmisel nädalavahetusel.

Sel nädalavahetusel ehk pühapäeval otsustas kevadrännakut alustada teinegi must-toonekurg — Võrumaal Kütioru veerel pesitsev Valdur, kes veetis talvekuud Leidast mõnesaja kilomeetri kaugusel Põhja-Etioopias.

Kuna kõigilt must-toonekurgedelt, kellele on rännakute uurimiseks spetsiaalne satelliitsaatja selga kinnitatud, pole värskeid asukohaandmeid veel saabunud, ei ole välistatud, et ka teised kured on noka otsustavalt Eesti poole pööranud.

Sellis märkis, et tänavu alustasid kured rännet igati tavapärasel ajal, kuigi mullu nad teele asumisega millegipärast viivitasid. „Leida tuleb praegu suhteliselt rahulikult, ei lenda veel päevad läbi ning teeb tihti peatusi,” tõdes Sellis. Veidi enam kui nädalaga on Leida selja taha jätnud juba pea 1000 kilomeetrit. „Eelmisel kevadrändel läks ta juba jaanuari alguses Sudaanist Etioopiasse ning startis lõpuks sealt,” osutas Sellis, et igal aastal võib must-toonekurgede rändetee isemoodi kulgeda. Arvestades aga seda, et varasemate rännete ajal on Leida enne sihtkohta jõudmist alati Rumeenia idaosas asuvatel Doonau luhtadel pikemalt hinge tõmmanud, peaks ta seekordki nii tegema. Leida kannule asunud Valdur peaks aga enne viimast otsustavat sööstlendu kodumaa poole keha turgutamiseks pikema vahepeatuse tegema Iisraeli kalatiikidel. Kui pikal rännuteel varitsevad katsumused kellelegi liiga ei tee, peaksid kured pesitsuskohtadesse jõudma aprilli esimestel päevadel.

Samal ajal kui must-toonekured Eesti poole rühivad, pole siia veel jõudnud ühtegi kevadekuulutajat. Näiteks kui mullu 28. veebruaril vaatles Eesti olulisimas lindude rännuteede sõlmpunktis, Saaremaal Sõrve sääre tipus elav Mati Martinson kõige varasemaid aegade jooksul saabunud sookurgi, siis tänavu pole karmide talveolude tõttu õieti ükski suleline liikuma hakanud.