"Ma ei ole varem nii lähedalt kotkast näinud, tegelikult ei osanud arvatagi, mis lind see täpselt on," rääkis oma leiust keskkonnainspektsioonile teatanud mees.

Spetsialistide näpunäiteid järgides tõi Juhkam kodust kasti, tõstis väike-konnakotka sinna sisse ja hoidis õhtuni kodus, kuni kotkale järele tuldi.

Nigula metsloomade turvakodu perenaine Kaja Kübar ütles, et kui noor konnakotkas oleks kauemaks metsa jäänud, siis oleks teda seal ilmselt oodanud ees kurb lõpp.

Kotka-TV jälgijate poolt Spotiks ristitud noor konnakotkas on Kübara sõnul oma vanuse kohta kõhn ning tema parema tiiva all on suur verevalum.

"Ilmselt on ta millegagi lennul kokku põrganud," oletas Kübar, kelle selgitusel juhtub selliseid kokkupõrkeid äralennust ärevil lindudega sügisel nii palju, et turvakodu töötajad nimetavad perioodi kolksuajaks.

"Kui kokkupõrge toimub näiteks autoga, siis võib lind väga kergesti kohapeal hukkuda, aga lennatakse ka vastu puud või mõnda muud takistust," selgitas ta.

Praegu tunneb Spot end veel nii viletsalt, et ei taha jalgugi alla võtta, see-eest on linnu isu hea ning see annab Kübara sõnul paranemislootust. Linnu üle vaadanud veterinaar määras talle lisaks ravimitele ka toidulisandeid, mis peaks aitama kiiremini taastuda.

Kui ravi aitab ning verevalum taandub, võib noor kotkas senisest ebaõnnest hoolimata veel pikale reisile asuda.

Kotkaekspert Urmas Sellis ütles, et pesakonna emalind asus teele ilmselt juba kuu aja eest, isalindu nähti veel mõne aja eest, kuid praeguseks on ilmselt temalgi juba rännutee tiibade all.

"Kui Spot paraneb, siis jõuab ta veel reisi ette võtta," arvas Sellis. Kotkad reisikaaslast ei vaja ja eelistavadki lennata igaüks omaette.
Foto: Aneth Jõeäär