“Vesi selles piirkonnas on väga madal ja kalad mahuvad vaevalt põhja ja jää vahele ära. Tundub, et nad on sinna tulnud sellepärast, et mingi väike sissevool on seal ja hapnikuolud seetõttu veidi paremad. Arvatavasti on järv ise sügavam, kuid keskel puudub hapnik või on nii vähe, et suuremad kalad tulevad madalasse sissevoolu juurde.
Enamus väikesi kalu eriti särg, ahven, kiisk on juba hukkunud, mõned haugid ka. Elus on hapnikupuudust e hüpoksiat paremini taluvad linaskid, hingud ja haugid,” selgitas ta.

Teises kohas, kus videoklipis auku tehti tillukesest veevoolust (ojasuudmest) kaugemal, oli Järvalti sõnul jää eemaldamisel näha, et väikesed kalad olid surnud ja osa ka tulnud kunagi varem tehtud augu juurde ja sinna siis jäässe külmunud.

“Kui teha järvejäässe suured augud, siis kui kalu on augu alla tulnud väga palju, hoiavad nad vee liikumise tekitamisega väiksemate külmakraadide juures auku külmumast. Muidugi saab inimene lokaalselt asja parandada hoides pidevalt suuremad augud lahti ehk ei lase ära jäätuda.”