Ka samas asuv Riisa rantšo on üsna uppunud moega, vaid üks kõrgemale tõstetud maja paistab olevat kuiva põrandaga. Matkajuht Aivar Ruukel räägib, et sama pilt olnud ka eelmisel aastal, tänavu pole asi enam lihtsalt nii ehmatav.

“Eelmise aasta suurvesi tõi ikka tõsise ohoo-elamuse,” räägib Ruukel. “Tänavune jääb veetasemelt sellel 10-15 cm alla, aga on ikkagi väga erakordne, sest ajaloos tagasi vaadates on sellise suurusjärgu uputusi ikkagi vaid üksikuid.”

Tänaseks on vee kõrgtase möödas, kuid see ei tähenda, et vett vähe oleks. Riisa küla servas elav Arno Riis pääsebki oma majast suurele teele kanuuga, kummiku jaoks on vett liiast.

Aivar Ruukeli Karuskosel asuvasse majja aga praegu ainult veesõidukiga saabki ning vees peegelduvast elumajast koos vett täis suitsusauna ja muude uppunud kõrvalhoonetega on saanud tõsine turismimagnet.

Ega Ruukelil sellest kahju ole. “Suurvee selline tase ongi eriline,” kinnitab ta ja lubab nädalavahetusel möödaõitjate tarbeks parvsaunal teemaja avada.

Saunast maja poole sõudes käib kanuust läbi väike nõksak. “Näh, sõitsin loorehale otsa,” tõdeb Aivar Ruukel vette vaadates. Loorehast paistab tõesti vaid kõrgeim tipp ja seegi jääb vee alla.

Ruukeli maja esimesel korrusel laiutab vesi ja teisele korrusele pääsemiseks tuleb kas kanda kõrgeid kummikuid, lasta ennast paadiga majja sisse sõuda või ronida sisse redeliga katuselt.

“Ära sa hakka oma kummikutega siin välja ronima,” hoiatabki majaperemees ja tüürib kanuuga otse tuppa, trepi juurde, mis teisele korrusele viib.

Pole veel kunagi näinud, et vana esikuvaip päikse käes nii kaunilt sädeleks ja helgiks, kui see, mis on Ruukeli majas põlvekõrguse vee all.

Teiselt korruselt on hea vaade… veele. Kuuldavasti on seal vee sees ka jõgi, millele viitab keset laia välja ulpiv rippsild.

Vees on ka vana metsavahi kordon, mida RMK matkajatele peavarjuks pakub. Praegu on seal ainus kuiv koht kordoni trepp ja majakatus.

On veider vaadata treppi, millelt võiks rinnuni vette astuda ja puukuuri ujuda.

Jõgedelt peaks jää sulama lähiajal ning siis saavad kanuutajad veelgi sõiduruumi juurde. Kuigi vesi alaneb juba jõudsalt, peaks sõidurõõmu vesistel luhtadel jaguma veel paariks nädalaks.

Kel soovi kohale minna, saab infot veeolude ja kanuusõidu teenust pakkuvate firmade kohta suurvee ajaks avatud kodulehelt.