Hollandi tähtsaimad talvetavad on seotud hoopis Sinter­klaasiga (– Sint Nikolaus – Püha Nikolaus), kes legendi järgi saabub Hollandisse novembri keskel aurikuga Hispaaniast. Tal on kaasas abilised, ka mooramaa meesteks kutsutud Mustad Peetrid (Zwarte Piet), kes põhimõtteliselt täidavad sama rolli nagu jõuluvanamaades päkapikud.

Kui Sinterklaasi aeg käes, hakkavad Hollandi lapsed akna peale susse panema ja Mustad Peetrid sokutavad sinna maiustusi.

Sinterklaas lahkub Hollandist 6. detsembril, päev enne seda jagatakse kingitusi. Kingid ei ole niivõrd uhked kaubanduskeskustest hangitud pakid, vaid tihti omatehtud üllatused, millele on kombeks lisada isesepitsetud salm, vemmalvärss, mis on otseselt adresseeritud kingi saajale.

Hollandi Sinterklaas kannab peas kuldsete kaunistustega punast piiskopimütsi. Tava toetub ajaloolisele isikule, hea- ja imetegijale Püha Nikolausele, kes oli I sajandil Väike-Aasias Myra linna piiskop.

Sinterklaasil ei ole kaasas vitsakimpu nagu mõnikord meie jõuluvanal. Sealmail on teada, et Sinterklaas ajab pahad lapsed kotti ja võtab nad Hispaaniasse kaasa.

Kunagi pedagoogiliselt hästi mõjunud komme ei pidavat tänapäeva lastele enam mõjuma – nemad reisiksid Hispaaniasse küll hea meelega!