„Ma ütleksin, et meil on täna üllatavalt tugev uute projektide potentsiaalne baas, mis on andnudki meile kindluse, et võiksime sügisel emissiooniga välja tulla. Ja välja tulla niimoodi, et saaksime aktsionäridele näidata, kuhu me selle raha konkreetselt paneme,“ kinnitas Viljar Arakas Delfi Ärilehele. Pakkumisest oli juttu ka aprilli alguses toimunud aktsionäride koosolekul.

Uuel rahakaasamisel on Arakase sõnul kaks selget põhjust. „Me tunneme seda, et turg on ära harjunud uute tootluste tasemetega. Keegi enam ei eelda, et euribor kukub nulli, samas on selgelt tunda, et euribori tipp on seljataga,“ ütles ta.

See on fondijuhi sõnul avanud EfTENile võimalused, kus stabiilse ja turvalise üürivooga objekte on võimalik saada võimendamata tootlusega 8–9%, mis koos 50% võimendusega annaks omakapitali tootluseks 10–15%. „Nüüd on hakanud selliseid objekte või vähemalt ideid liikuma. See on ka põhjus, miks me tahame aktsionäridelt lisaraha küsida ja ettevõtet edasi kasvatada,“ märkis Arakas.

Teise põhjusena tõi Arakas esile selle, et kui viimase kümnendi jooksul on kinnisvara olnud võlakirjade alternatiiv, siis praegu on võlakirjade tootlus olnud väga hea. Kuid ka võlakirjade tootluste tipud jäävad pigem tahavaatepeeglisse. „Kinnisvara atraktiivsus hakkab seetõttu ehk suurenema,“ märkis Arakas.

„Kui oleme ERMi lähedale tehtava hooldekodu valmis saanud, siis sisuliselt oleme rahast tühjad ja edasi tahame kasvada uute objektide omandamise kaudu,“ lisas Arakas. Järgmise emissiooni maht jääb tema sõnul 20–30 miljoni euro vahemikku.

Viimane fondi aktsiaemissioon toimus 2021. aastal, kui ligi 15 miljoni eurose mahu märkisid investorid 3,6kordselt üle.

Praegu on EfTEN Real Estate Fundi portfellis 35 ärikinnisvara investeeringut, mille väärtus oli märtsi lõpu seisuga 360 miljonit eurot.

EfTEN Real Estate Fundi aktsia püsib 2024. aasta alguse tasemel.